KULTer.hu - Greenaway tart mesterkurzust Szolnokon
103583
post-template-default,single,single-post,postid-103583,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Greenaway tart mesterkurzust Szolnokon

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című film rendezője lesz az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál sztárvendége. Peter Greenaway mellett Allan Starski, a Schindler listája Oscar-díjas látványtervezője, valamint Rajk László, a Saul fia látványtervezője tart mesterkurzust, továbbá Szolnokra látogat Trauner Sándor örököse, szellemi hagyatékának kezelője, Didier Naert francia látványtervező is az október 16-21. között megrendezett fesztiválra.

A filmes látványtervezők munkásságát és a képzőművészeti témájú filmalkotásokat díjazó fesztivált októberben rendezik meg Szolnokon, a TISZApART moziban. A fesztiválon a filmszakma kiválóságai vesznek részt. 10 új európai nagyjátékfilmet és öt régebbi filmet – többek között Peter Greenaway, Billy Wilder, Marcel Carné alkotásait – láthatja majd a közönség, továbbá műsorra tűznek 40 órányi animációs és képzőművészeti dokumentumfilmet is a világ minden részéről. A képzőművészeti versenyprogram zsűrijét Sinkó István tanár, képzőművész, művészeti író, M. Tóth Géza filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, valamint Richly Zsolt animációs rendező alkotják.

Peter Greenaway lesz a fesztivál sztárvendége.

A festői filmes ábrázolás mestere, a brit mozi nagy hatású rendezője 1942-ben született. Festőnek készült, ám a jeles európai rendezők – Antonioni, Pasolini, Godard, Bergman – hatására érdeklődése korán a filmezés felé fordult, rendezőként vált ismertté. Sajátos alkotásaiban sokat foglalkozik a filmes képi ábrázolással.

Figyelme elsősorban a médiumban rejlő vizuális lehetőségek felé irányul.

A művész 2014-ben kapta meg a BAFTA-díjat a brit mozi kiemelkedő hatású alakjaként. Filmes továbbképzését október 19-én tartja, a mesterkurzus nyelve angol, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak. Előtte a résztvevők megtekinthetik a rendező A rajzoló szerződése című filmjét.

Greenaway előadása előtt, október 18-án mesterkurzust tart Allan Starski.

A lengyel származású produkciós designer, aki a Schindler listája című film díszletéért vihette haza az Oscar-díjat. Az előadás előtt a résztvevők megnézhetik a Zongorista című filmet, amelynek látványvilágáért Starski a Francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia César-díját kapta. Október 17-én Rajk László, az Oscar-díjas Saul fia című film látványtervezője tart mesterkurzust. Rajk építészként is dolgozik és színpadi díszleteket is tervez.

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő esemény október 16-án a Trauner-konferenciával és kiállítással nyit.

A konferencia díszvendége Didier Naert francia látványtervező, Trauner hagyatékának kezelője.

Az esemény Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda című filmjének vetítésével kezdődik, amelynek látványtervezője Trauner volt.

A fesztivál ideje alatt a TISZApART Mozi szervezésében tartott filmszakmai mesterkurzusokra filmszakmában dolgozókat, játékfilmes forgatókönyvírókat, rendezőket, producereket, filmes látványtervezőket, filmszakos és képzős egyetemi hallgatókat, képzőművészeket várnak a szervezők.

A fesztivál legtöbb programján a részvétel ingyenes. Ez alól kivételt képeznek a mesterkurzusok és a Trauner-konferencia, amely csak bérlettel látogatható.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum