KULTer.hu - Ismét a nőké a főszerep a Csokonai Színházban
103603
post-template-default,single,single-post,postid-103603,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ismét a nőké a főszerep a Csokonai Színházban

Szabó Magdáéhoz hasonlóan jelentős és izgalmas női hangokat szólaltat meg a II. MagdaFeszt. Október 5-én, Szabó Magda születésnapján veszi kezdetét a fesztivál, a debreceni Csokonai Színház társulata Az ajtó című produkciót adja elő a nagyszínpadon.

Szabó Magda a magyar irodalomtörténet és Debrecen kultúrtörténetének megkerülhetetlen alakja, emlékére a Csokonai Színház tavaly indította útjára a MagdaFeszt rendezvénysorozatot.

Női alkotók és a női alkotás a középpontban

Az idei fesztivál kiemelt vendége Szalóki Ági lesz, aki október 6-án délelőtt a gyerekeket várja a Csokonai Színház nagyszínpadán tartott koncertjére, aznap este pedig a Dalok szerelmeseknek című sanzonestjével varázsolja el a felnőtt közönséget.

A II. MagdaFeszten is kiemelt figyelmet fordítanak az olyan női témákra, mint a szülés, az anyaság, az alkotómunka és magánélet összeegyeztethetősége. A szülés és gyermekvállalás témáját innovatív színházi eszközökkel dolgozza fel a Tünet Együttes Burok című mozgásszínházi előadása, illetve a Szabó T. Anna szövegei alapján készült Anyajegy, egy felnőtteknek szóló bábszínházi produkció. Szintén Szabó T. Anna meséje alapján készült a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara című táncszínházi előadása, amelyet bátran ajánlanak a 10 év feletti korosztálynak.

Mit ér az alkotó, ha nő, és milyen az alkotás, ha női?

A Teher alatt nő, avagy: itt nem lehet megmaradni esten három színésznő tolmácsolásában hallhatjuk az emigrációt választó Karády Katalin, Fedák Sári és Bulyovszkyné Szilágyi Lilla életének történetét. A XX. század amerikai irodalmának tragikus sorsú alakja volt Sylvia Plath, akinek kultikus önéletrajzi regénye, Az üvegbúra elevenedik meg az Örkény Színház előadásában október 12-én. A MagdaFeszt idei kínálatában azonban nemcsak az irodalom és a kultúra terén kiemelkedő alkotó nők szólalnak meg, a Radioaktív című előadásban a fizika és kémia történetének megújítójaként ismert Marie Curie életének egy szakaszába is bepillantást nyerhetünk.

Milyenek a nők, ha főszereplők?

A MagdaFeszt kísérőeseményei között ismét lesz Szabó Magda Szabadulószoba, éjszakai kulisszajárás Szabó Magda nyomában, előadás a Szabó Magda-hősök pszichológiai típusairól, illetve az Abigél és a Mondják meg Zsófikának kapcsán arról beszélgetnek majd, hogy milyenek az egykori és mai regényhősök, ha épp fiatal lányok.

A fesztivál záróeseményeként a Csokonai Színház társulata Strindberg Júlia kisasszony című drámáját mutatja be a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jeles András rendezésében. A drámában Júlia kisasszony és Jan, az inas felváltva lép áldozat-, majd támadószerepbe, mondataikban végig ott munkál a meghittség iránti vágy, ugyanakkor a gőg, az önhittség, a másik osztályával szembeni ellenérzés is. A darab szerepeit Móga Piroska (Júlia kisasszony), Mészáros Tibor (Jan) és a Csokonai Színházba frissen szerződtetett Hajdu Imelda (Kristin) játsszák.

Borítófotó: Máthé András.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum