KULTer.hu - Janet Sutherland felolvas Debrecenben
102836
post-template-default,single,single-post,postid-102836,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Janet Sutherland felolvas Debrecenben

Janet Sutherland angol költő szépapja útinaplóját követve szeptemberben beutazza Magyarországot és Szerbiát, egyik állomásként a Debreceni Egyetemen tart felolvasást.

A szépapa, George Sydney Davies 1846-47-ben barátjával, Mr. Gutch-csal (a királynő küldöttjével) járta be Európát.

Londonból indultak gőzhajóval, Doveren át Franciaországba, majd Szerbiába értek. Lovaskocsival szelték át a magyar Alföldet. Utazásának kalandos részleteit Sutherland őse napi bejegyzésekben írta meg.

Íme egy Visegrádot taglaló részlet a naplóból:

Janet végigjárja a napló állomásait, és arra készül, hogy versben és rövidprózában megírja saját útját.

„A korszak, amelyről szépapám írt, az Osztrák Birodalom 1848-as forradalmait előzte meg, társadalmi és politikai feszültségek ideje volt” – meséli a brit költő. „A feudális rendszerek összeomlóban, a Szerbiát határoló Oszmán Birodalom fluxusban volt. Az érdekel, hogy milyen hasonlóságok lehetnek a mai Európa hatalmas politikai bizonytalanságai és aközött a korszak között, amelyet az ősöm élt meg és jegyzett le.”

Az út során a brit szerző először a Petőfi Irodalmi Múzeumot látogatja meg Budapesten.

Szeptember 13-án (csütörtök) érkezik az Alföldre, ahol a Debreceni Egyetemen 18 órától tart felolvasást.

A beszélgetést Horváth Imre Olivér moderálja a főépület 111-es termében, az est a debreceni anglisták öntevékeny csoportja, a Student Association for Majors in English (SAME) szervezésében valósul meg. Másnap már Szerbiában, Verbászban lesz a szerző, majd Belgrádban és környékén tölt el több napot. Útja utolsó állomása szeptember 24-én Pancsova lesz.

Sutherland a Needlewriters írószövetkezet alapítótagjaként szervez irodalmi programokat Lewes-ban.

Szabadúszó műhelyvezetőként és mentorként is tevékenykedik. Sokrétű és formagazdag költészetében fontos szerepet játszanak olyan, egymástól messze eső témák, mint a természet, a mesterséges intelligencia, a mítosz és persze az utazás. Három verseskönyve jelent meg a Shearsman Books Kiadó gondozásában: Burning the Heartwood (2006), Hangman’s Acre (2009) és Bone Monkey (2014). Bone Monkey in Illyria; an English Gentleman Abroad 1846 című versével már utalt szépapjára.

Legfrissebb kötete Home Farm címmel 2019. januárjában várható.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum