KULTer.hu - Két rövidfilmünk versenyzik Varsóban
103700
post-template-default,single,single-post,postid-103700,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Két rövidfilmünk versenyzik Varsóban

Két magyar rövidfilmet is meghívtak az október 12. és 21. között megrendezett A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A Párnaarc és a Helix így Európa egyik legrangosabb fesztiválján mutatkozhat be a nemzetközi közönségnek.

Történet a párnaarcú szobatársról

A Párnaarc Vácz Péter animációs filmrendezőnek – a több mint 125 nemzetközi díjjal kitüntetett vizsgafilm, a Nyuszi és Őz alkotójának – az első élőszereplős rövidfilmje. Történetét a rendező saját élménye inspirálta, amikor első szállodai tartózkodása idején mindennap ágynemű-kompozíciókat készített a szobalánynak. Így a 11 és fél perces filmben egy zárkózott férfi hotelszobájának magányában párnafiguratársat kreál magának, de az ismeretlen szobalány újra meg újra elágyazza újdonsült barátját.

A film a tíznapos erdélyi Filmtett Workshopon készült. Rendezője, Vácz Péter a MOME-n végzett 2013-ban, a főszerepeket pedig Derzsi Dezső és Sándor Anna alakítják. A Párnaarc premierje a budapesti Friss Húson volt áprilisban, itt különdíjat is nyert a kreatív történetmesélésért. Ezután a Pázmány Filmfesztiválon és a Hét Domb Filmfesztiválon is díjazták.

Meditatív animáció a szerelemről

A másik magyar rövidfilm a versenyprogramban a Helix, Papp Károly Kása meditatív animációja. A rendező többek között a 2008-ban Oscar-díjat nyert Péter és a farkas című animációs rövidfilm egyik alkotója. Papp Károly Kása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, többek között a Pannónia Filmstúdió és a Varga Stúdió munkatársaként is dolgozott, jelenleg a MOME vendégoktatója.

A Helix egyedi stop motion technikával készült. Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették. A mű az emberi kapcsolatok dinamikájáról szól meditatívan, közel öt és fél percben. Az animáció az Umbrella Kreatív Műhely gyártásában készült 2018-ban, producere Kázmér Miklós és Hidvégi Zoltán. Operatőre Vajda Péter, zeneszerzője Tornyai Péter, vágója pedig Czakó Judit.

Ujj Mészáros Károly új rendezése, az X – A rendszerből törölve is Varsóban mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum