KULTer.hu - Kiállítás a 100 éve független Észtországért
103096
post-template-default,single,single-post,postid-103096,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kiállítás a 100 éve független Észtországért

Scala Cromatica címmel nyílik kiállítás szerdán Budapesten, melyen magyar és észt grafikusok ünneplik a világhírű észt zeneszerzőt, Arvo Pärtet, valamint Észtország függetlenségének 100 éves jubileumát.

A tárlatot Arvo Pärt Scala Cromatica című zeneműve inspirálta. A zenében a „kromatikus” szó a félhangonként lefelé vagy felfelé haladó hangsort jelöli. A fizika világában ugyanez a színek szerinti eltérést, a színezettséget, színességet jelenti.

A fekete-fehér skála színein kívül minden szín kromatikus szín.

A kiállításon a legizgalmasabb észt és magyar kortárs grafikusművészek szerepelnek: tízen Észtországból és öten Magyarországról. A művészek munkái és személyisége is a kromatikus skála sokféleségét jeleníti meg. A kiállításra meghívott 15 művész között van Mare Vint, Siim-Tanel Annus, a fiatalabb korosztály képviselői közül pedig Britta Benno és Gallov Péter műveit láthatja a közönség.

A résztvevő magyar alkotók többsége valamilyen formában kötődik Észtországhoz.

Gosztola Kitti alkotóházi meghívottként lakott Észtországban, Koralevics Ritának pedig önálló kiállítást rendezett a tallini Magyar Kulturális Intézet.

„A kortárs észt képzőművészetre általában jellemző a minimalizmus és az ökotudatos alkotási folyamatok, valamint nagyon erős az új médiumok befolyása a művészeti irányzatokra, lévén hogy vezető IT szektorral rendelkezik az észt gazdaság. Ezek mind előremutató teljesítményekhez vezettek. Számos példa mutatja a tudatos és felelősségteljes, környezettudatos gondolkodást valamint a technikai fejlődés, a modern e-világ művészetben való alkalmazását, szintetizálását” – így írják le a szervezők az eseményt a Facebookon.

A kiállítást Szombathy Bálint képzőművész, író, műkritikus nyitja meg.

Szeptember 12-én (szerda) 18 órától a budapesti Patyolat / Próbaüzemben beszédet mond Segesdi Mónika, a Magyarországi Észt Intézet vezetője is. A megnyitón közreműködik az Art-ravaló szociális művészeti projekt ifjúsági csoportja.

A kiállítás szervezői Sztranyák Zsófia képzőművész, Martin Helina, a Tallinni Magyar Intézet volt programszervezője, valamint Benedek Nóra, az ELTE észt szakos doktori hallgatója. „A kiállítást azoknak a magyarországi észteknek szántuk, akik nem lehetnek ott az otthoni ünnepségeken, és az összes többi művészetbarátnak, akik szeretnének megismerkedni ezzel az országgal.” – olvasható a kiállítás blogján.

A tárlatot gyerek és felnőtt grafikai workshopok kísérik, s az anyag október 3-ig tekinthető meg, majd jövőre az észt közönség számára is bemutatják.

Borítókép: Siim-Tanel Annus, World Tree (részlet), 2016

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum