KULTer.hu - Magyar napok Isztrián és Kuopióban
103285
post-template-default,single,single-post,postid-103285,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar napok Isztrián és Kuopióban

Rijekai magyar napok címmel tartanak háromnapos művészeti, kulturális és gasztronómiai rendezvénysorozatot az isztriai városban szeptember 21. és 23. között, a finnországi Kuopióban pedig a Győrrel már 40 éve tartó testvérvárosi kapcsolatot ünnepelték.

A város főutcáján, a Rijeka korzón, a városiak legkedveltebb találkozóhelyén számos esemény várja szombaton a látogatókat.

Gasztronómiai különlegességekkel és kézműves foglalkozásokkal mutatkozik be a település testvérvárosa, Csepel.

Gólyalábas, óriásbábos szabadtéri játékával, Az ördögszántotta heggyel a pécsi Bóbita Bábszínház is szerepel, továbbá látható lesz Érdi-Harmos Réka fotókiállítása, valamint fellép a Budapest Music Show roma zenekar és a Hurdy-Gang együttes, amelynek repertoárjában a magyar népzene mellett kubai és brazil ritmusok is megtalálhatók. A tengerparton eközben a Bohemian Brass Band, valamint a Beremendi és Villányi Ifjúsági Fúvószenekar hangversenyét hallgathatja a közönség. Vasárnap a korzón számos horvátországi magyar néptáncegyüttes lesz még megtekinthető.

A programsorozatot péntek este Érdi Tamás zongoraművész nyitja meg, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) megyei egyesülete, valamint a Zágrábi Magyar Intézet és a zágrábi magyar nagykövetség szervezésében. A rijekai művészmozi a Puskás Hungary című magyar életrajzi filmet vetíti.

Szeptember elején a finnországi Kuopio tartott Magyar Hetet abból az alkalomból, hogy Győr és Kuopio idén negyven éve testvérvárosok.

Az évfordulót ünnepi plakett és magyar művészek alkotásai köszöntik a városi könyvtárban, köztük a város jelképét, a kuopioi lovat ábrázoló szobor. A programok létrejöttéhez a helsinkii Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, vagyis a Magyar Kulturális és Tudományos Központ, valamint a helyi  Unkarin kulttuuriviikot Kuopiossa egyesület is hozzájárultak. 

A győri Vaskakas Bábszínház előadásai mellett Trefeli József és Varga Gábor Creature című műsora is Finnországba utazott, ahol a város iskolai menzáin magyar ételeket főztek egy hétig. A programok és beszédek további kiegészítéséül a kuopiói művészmozi egészen októberig olyan filmeket vetít, mint az 1945, A vizsga, a Félvilág, az Isteni műszak, a Liza, a rókatündér és a VAN valami megmagyarázhatatlan.

Forrás: MTI | Facebook A borítókép forrása: City of Kuopio (Facebook).

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum