KULTer.hu - Varsóban és Chicagóban mutatkozik be az X
103476
post-template-default,single,single-post,postid-103476,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Varsóban és Chicagóban mutatkozik be az X

Ujj Mészáros Károlynak, a Liza, a rókatündér rendezőjének az új filmje két nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott. Az X – A rendszerből törölve világpremierje az október 12. és 21. között zajló A-kategóriás Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol versenybe is száll. Az 54. Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a World Cinema szekcióban mutatkozik be az amerikai közönség előtt a film. A sajátos atmoszférájúnak ígérkező bűnügyi thriller itthon november 1-jétől lesz látható a mozikban.

„A Liza, a rókatündér 55 fesztiválon 36 díjat nyert, de egyik sem volt A-kategóriás. Ezért különösen örülök annak, hogy Varsóba versenybe hívták az X-et.” – mondta a rendező. „A Lizát nagyon szerette az amerikai közönség, és a kontinensen sok fesztiválra meghívták, remélem, az X-re is jól reagálnak majd. Remélem, ezek a meghívások a magyar nézőket megerősítik abban, hogy olyan moziélményt fog nyújtani az X, amit az előzetes alapján elvárnak, és amilyet magyar filmtől talán még nem kaptak.”

A Varsó Nemzetközi Filmfesztivál „1-2 Competition” versenyprogramjába válogatta a filmet. Ezzel egy időben a tengerentúlon is bemutatkozik az X – A rendszerből törölve. Az 1964-ben Michael Kutza kezdeményezésére alapított Chicago Nemzetközi Filmfesztivál Észak-Amerika legrégebbi filmes eseménye. Ott a nagyvilág filmművészetének javából válogató „World Cinema” programban vetítik majd Ujj Mészáros Károly szövevényes thrillerét.

Éva (Balsai Móni) zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság igazából összefügg, és egy zseniálisan gonosz sorozatgyilkos műve. Ám Éva használhatatlan. Férje öngyilkossága óta pánikbeteg és a mániáival küzd. Ekkor felkerül a központba egy új tiszt.

Péter (Schmied Zoltán) felismeri kolléganője különleges tehetségét és meglátja benne a nőt is. Együtt erednek a mindeddig felderítetlen esetek nyomába. A szövevényes, félelmetes bűncselekmény-sorozat gyökerei a régmúltba nyúlnak és nagyhatalmú emberekhez vezetnek.

A film főszereplői, Balsai Móni, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs már a Liza forgatásán is együtt dolgoztak, de fontos feladatot kapott Molnár Áron, Olasz Renátó, Fekete Ernő, Szabó Győző, Básti Juli, Szirtes Ági és Schneider Zoltán is, Kulka János pedig betegsége után ebben az alkotásban lesz először látható a filmvásznon. A forgatókönyvet Hegedűs Bálint és Ujj Mészáros Károly írta, az operatőr Szecsanov Martin.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum