KULTer.hu - 36 millió euró a Sagrada Familiára
104361
post-template-default,single,single-post,postid-104361,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

36 millió euró a Sagrada Familiára

A barcelonai Sagrada Familia 136 évvel az alapkőletétel után építési engedélyt kap, ugyanis az önkormányzat és az illetékes egyházi alapítvány két évnyi tárgyalást követően végre megállapodásra jutott Gaudí templomáról – számolt be az egyezségről több spanyol napilap is pénteken.

A Sagrada Familia egy rendhagyó bazilika, amely 1882 óta épül Gaudí grandiózus tervei alapján.

A szecesszió katalán változata, a Modernismo képviselője élő folyamatnak tekintette az építkezést, folyamatosan újratervezett, nem az idő irányította. Nem volt ez másként a gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző, homokvárra emlékeztető Sagrada Familiával sem.

Megvalósulására életében a művész gyűjtött fedezetet, és azóta is adományokból épül megszakításokkal.

136 évvel később, a héten létrejött megegyezés alapján a városvezetés vállalta, hogy 2019 első negyedévében kiadja a szükséges engedélyeket.

Az építésért felelős alapítvány cserébe 36 millió eurót (több mint 11,6 milliárd forintnak megfelelő összeget) fizet a városnak a következő tíz évben.

A tervek szerint a befolyt összegből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen földalatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között, 4 millió eurót költenek városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében, és 10 év alatt mintegy 3 millió eurót a környék takarítására, rendben tartására.

A Sagrada Familia évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban, azonban a városnak problémát okoz a folyamatos tömeg a bazilika környékén.

A városvezetés által történelminek nevezett megállapodás azonban nem minden vitás kérdést rendezett, ugyanis a bazilika eredeti tervei szerint a főbejárathoz egy tágas sugárút vezet, amelynek megvalósításához két lakóháztömböt le kellene rombolni. Jordi Faulí főépítész szeptember végén beszélt újságíróknak arról, hogy

szándékuk pontosan úgy befejezni az épületet, ahogy azt világhírű tervezője, Antonio Gaudí megálmodta.

A Sagrada Familia befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik.

Legmagasabb, 172,5 méteres központi tornya négy év múlva lesz kész. A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű. Gaudí a templom kriptájában nyugszik pápai engedéllyel, valamint 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa a bazilika rangjára emelte és megszentelte az épületet. A templom működik, miséket celebrálnak benne, egyúttal az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította az építész hat másik művével együtt.

Forrás: MTI, borítófotó: Steemit

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum