KULTer.hu - A pókpapír
103778
post-template-default,single,single-post,postid-103778,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A pókpapír

Rőhrig Eszter: Vízhomok

Emlékeznek még a fényképalbumokban a képeket elválasztó-védő finom pókhálót mintázó, leheletvékony papírra? A pókpapírra, amely megakadályozza, hogy az albumban, egymással szemben található fotók összeragadjanak. Nagyapáméknál sok ilyen hatalmas, lapozgatós fényképgyűjtemény volt. És jól emlékszem a fekete lapok között susogó papírhártyára is.

Rőhrig Eszter Vízhomok című novelláskötetét már régóta ismerem, a szövegeket a keletkezésüktől fogva. Könyvalakban azonban csak az idei könyvhéten tarthattam először a kezemben. A L’Harmattan kiadásában megjelent kötet egy novellafüzért tartalmaz: huszonnyolc szöveget.

Két alak képe sejlik ki a pókpapír mögül: Éváé, aki ír, és Ericé, aki pedig képzőművész.

A leképzett fényképek fekete-fehérek, a szövegek szövevényei pedig színesek. A vissza-visszatérő motívumok laza hálózatából kiemelkedik a kő (homok) és a víz képe. A borítót és a kötet végén található titokzatos nőalak fotóját Kohán Ferenc készítette, kiemelve pár értelmezési lehetőséget.

Képzeljük el, hogy a homokos tengerparton ülünk, és a habzó, lapos hullámokat nézzük, ahogy kicsapnak a homokra, azt befedik, el is sodornak belőle jócskán, majd visszahúzódnak, és ez a mozgás ütemesen – mint egy aktus – folytatódik órákon keresztül. Szinte semmi fenyegető nincs ebben a természeti jelenségben, de magában hordozza a dráma/tragédia lehetőségét.

A szövegek is ezt a természetes hullámzást követik, de nem minőségben.

Az egységes stílussal megformált mögöttinek a fenyegetése adja a novellák feszültségét. A gyerekkorból a serdülőkoron át, az érett, majd idős nő történetéig egy ívet alkotnak, és valami egyetemes nőiséget képviselnek. Az izgalmas helyszínek, például a Balaton, Budapest, Franciaország, Barcelona adják a hátterét Éva fejlődéstörténetének. De a helyszínek egyben szimbolikusak is, és szerves részei a drámának. A részletes környezetleírások élvezetesek, szorosan kapcsolódnak egy-egy történthez, és mind a lélekábrázolás elengedetlen kellékei.

A prózaíró Rőhrig Eszter a részletek leírásának és a finom szimbolikának a mestere.

Gazdag szókinccsel bontja ki mondanivalóját és vezet el minket a (női) lélek és a sorsok mélyére. Mondhatnám, a hínárosba. Oda, ahova kevesen merészkednek. Oda, ahol az emberre könnyen rácsavarodik a fojtogató növény. A szövegek kifutása legtöbbször elégikus, szimbolikus. Az élet igenlése mellett erősen jelen van az elmúlás iránti vágy.

A kötet végére elhelyezett meztelelen női torzó fotóját védi az a bizonyos leheletvékony pókpapír.

A fénykép maga egy karjait kifeszítő, magát teljesen feltáró, kiadó nőalak, akinek sem válltól felfelé, sem térdtől lefelé nem látszik a teste, mintegy torzó marad. A kép drámai megfeszülést és rettenthetetlen bátorságot tár elénk, amit diszkréten, csak sejtetőn takar a pókpapír. A műalkotás pszichológiáját is megidézi. És mind a szerző, illetve a szöveg nőalakjának kiszolgáltatottságát jelképezi.

Rőhrig Eszter első prózakötete most egy nyugat-svéd kisváros egyik manzárdlakásának a könyvespolcán van.

Mellette az összes többi könyvhéten beszerzett kötet. A tenger, a homok itt közönséges, mindennapi dolog. A tenger rendszerint folyamatosan nyaldossa a homokos fövenyt, mint a Rőhrig-könyv borítóján. Érdekes, hogy nekem a modern fizika jut erről az eszembe: a fény hullám is és részecske is. A könyv a hullámok sodrásának leképezése egy pillanatfelvételbe. Az alkotás és az olvasás pedig maga a fény.

Röhrig Eszter: Vízhomok, L’Harmattan, Budapest, 2018.

Szeles Judit

szerző: Szeles Judit
honlap e-mail
Szeles Judit 1969-ben született Csengerben, író, költő, tanár. Diplomáit a Nyíregyházi Főiskolán, illetve a Debreceni Egyetemen szerezte. Műveit magyar és külföldi lapokban, valamint antológiákban közölték, több szövege a Magyar Rádióban is elhangzott. 2003 óta él Svédországban, Strömstad városában. Első kötete Ilyen svéd címen, a FISZ kiadásában jelent meg 2015-ben, a második Szextáns címen 2018-ban a JAK és a Magvető közös gondozásában, utóbbival elnyerte a Merítés-díjat.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum