KULTer.hu - Autisták rajzaiból elárverezett művek
104389
post-template-default,single,single-post,postid-104389,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Autisták rajzaiból elárverezett művek

Autista fiatalok rajzaiból kiindulva kortárs művészek készítettek egyedi ékszereket, ruhákat, dizájntárgyakat és különleges ágyneműt. Az Autistic Art Alapítvány célja, hogy segítsen az autizmussal élőknek: az alkotások október 18-án, a szervezet éves jótékonysági aukcióján kerültek kalapács alá Budapesten.

Az Autistic Art Alapítvány már tíz éve teszi lehetővé művészek és autista fiatalok együttműködését.

A kezdeményezés keretében jótékonysági céllal születnek különleges tárgyak. Az alapítvány művészeti programjában alkotó, autizmussal élő fiatalok grafikáiból merítenek ihletet a résztvevő művészek. Idén 15 autista fiatal és művész működött együtt, utóbbiak között Abaffy Klára, Gera Noémi, Kele Ildikó és Anh Tuan. Így készült egyedi ékszer, ruha, kiegészítő, ágynemű és kerámia is.

A művészek kalapács alá került tárgyai a sajátjuk mellett a választott autista alkotó stílusát, motívumait is tükrözik.

Abuczki Dávid, autista fiatal rajzából például tál lett Konda Brigi keramikus közreműködésével, Lakatos Renáta grafikájából nyaklánc Gera Noémi ékszertervező művész segítségével, Bihari László rajzából pedig hernyóselyem kimonó a Kamchatka Designtól.

Az árverésből 22 millió forint folyt be.

A bevételből az Autistic Art Alapítvány tíz civil fenntartású autista lakóotthont támogat, és ezek művészetterápiás programját finanszírozza. Utóbbi lehetőség keretében készültek azok a rajzok is, melyeket a kortárs művészek választottak.

Az alapítvány rendszeresen jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be a művészetterápiában résztvevő fiatalok műveit.

A kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka sálain, pulóverein, noteszein is. „Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek.” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

Forrás: Index, fotók: Autistic Art Alapítvány

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. ápr. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum