KULTer.hu - „Az érzelmesebb dalokat könnyebb megírni”
103727
post-template-default,single,single-post,postid-103727,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Az érzelmesebb dalokat könnyebb megírni”

Villáminterjú a Son Lux zenekar tagjaival

Ryan Lott 2008-ban indította el Son Lux nevű szólóprojektjét, mely az évek során Rafiq Bhatia és Ian Chang csatlakozásával ütős trióvá bővült. A post-rock és az elektronikus pop elemeket ötvöző banda ősszel európai turnéra indult, és a körútból szerencsére nem hagyják ki Magyarországot sem – október 8-án éteri hangok töltik majd meg az Akvárium Klubot. Az idei év jubileumi apropójáról és a dalok önálló életéről a Son Lux tagjait kérdeztük.

KULTer.hu: Idén jelent meg az ötödik lemezetek Brighter Wounds címmel, egészen pontosan 10 évvel az első album után. Figyelembe véve ezt a különleges jubileumi alkalmat, tudnátok mondani 10 dolgot, ami megváltozott akár az alkotói folyamatban, akár a zenétekben ez idő alatt?

Ryan Lott: Érdekes kérdés! Nos, ha őszinte akarok lenni, sok minden nem változott. Viszont az a néhány dolog, amiben fejlődtünk, igazán fontos. A Son Lux szólóprojektnek indult, de már trióvá bővült. Évekig nem léptem fel, vagy csak nagyon ritkán. Mára ez egy kiemelten fontos aspektusa a zenekarnak. Virtuális hangszerekkel alkotok az alapoktól kezdve, kevésbé meglévő anyagok mintáira támaszkodva. A stúdióban történő előadás sokkal jelentősebb szereppel bír, még a dalok fejlődésének igen korai szakaszában is.

KULTer.hu: Pontosan tíz dal szerepel az új albumon. Ez egy tudatos döntés volt?

Ian Chang: Ez csupán egy szerencsés véletlen! Igazából 12 számot készítettünk a lemezre, de össze kellet húznunk párat, hogy minden kiférjen egy vinylre. Tudom, ez a legkevésbé sem izgalmas indok… Ezt a két dalt a szeptember 21-én megjelent 4 számos EP-nk részeként adtuk ki. Hihetetlenül büszkék vagyunk rájuk és borzasztóan örülök, hogy napvilágot láttak.

KULTer.hu: Azt olvastam, hogy egy Son Lux-lemez története már pár nappal az előző megjelenése után elkezdődik (ami jelen esetben 2015-öt jelent). Ezúttal mi volt a kiindulópont? Egy új dal ötletéhez vagy inkább valamilyen eseményhez köthető?

Rafiq Bhatia: Azt hiszem, ez leginkább azzal a ténnyel magyarázható, hogy igazából sosem hagyjuk abba a zeneszerzést. Nem ciklusokban alkotunk, hanem időnként összeáll valami, amit egy lemeznek vagy egy EP-nek érzünk. Mindig új zenéken dolgozunk. Szóval bármikor, ha egy album elkészül, rendszerint technikailag már a következővel foglalkozunk, folyamatosan vannak új ötleteink.

KULTer.hu: Egyszer azt nyilatkoztátok, hogy szeretnétek, ha a zenétek önálló életet élhetne az emberekben, a hallgatók maguk fejthetnék meg a jelentésüket. Mi a legérdekesebb visszajelzés, amit az elmúlt években kaptatok?

Rafiq Bhatia: Őszintén szólva a legemlékezetesebb történtetek, amiket hallottunk, hihetetlenül személyesek, ezért nem szeretnénk őket nyilvánosan megosztani. De az a tény, hogy a rajongóink ilyen mélyen képesek kötődni a dalainkhoz több mint elég, hogy igazolja ezt a kijelentést.

KULTer.hu: Ryan, a fiad születése és egy kedves barátod elvesztése is megjelenik a Brighter Wounds dalaiban. Melyik számot volt a legnehezebb megírni? 

Ryan Lott: Nos, általában a legérzelmesebb dalokat a legkönnyebb megírni, viszont hihetetlenül kemény feladat előadni őket. Az elején egy tucatszor is megszenvedtem az Aquatic-ot, mikor lejátszottuk. Ez egy kimondottan nehéz szám.

KULTer.hu: Ha jól tudom, az olyan zenéket szeretitek, amik meglepetést okoznak a hallgatóknak. Mi volt a legutóbbi, ami ilyen hatással volt rátok, és miért?

Ian Chang: Az egyik legutolsó izgalmas felfedezésünk egy producer, akit mmph-nek hívnak. Két EP lemezt is kiadott idén, az egyik a Dear God, a másik pedig a Serenade. Úgy gondolom, hogy az a zene, ami friss és előre gondolkodó, sajnos gyakran hiányt szenved a mély érzelmekben, főleg ha elektronikus vagy instrumentális dolgokról beszélünk. Számomra mmph mindkettőt zseniálisan hozza.

KULTer.hu: Mik a terveitek a közeljövőre?

Ian Chang: Hamarosan egy új videoklippel jelentkezünk!

A fotók forrása a Son Lux hivatalos Facebook-oldala.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum