KULTer.hu - Diák Oscar-díjat nyert Kovács István
104136
post-template-default,single,single-post,postid-104136,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Diák Oscar-díjat nyert Kovács István

Bronz fokozatú Diák Oscar-díjat (Student Academy Award) vehetett át Los Angelesben Kovács István rendező. Huszonhét év után nyert újra magyar diplomafilm Diák Oscart, a fiatal rendező az Ostrom című diplomafilmért pénteken vehette át az elismerést az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theaterjében.

Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

Az Ostrom a 32 éves Kovács István 23 perces diplomafilmjének készült a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó, Janisch Attila és Szász János voltak a tanárai. A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott filmben magyar, szerb és bosnyák színészek egyaránt feltűnnek, a főbb szerepekben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic és Nenad Pecinar mellett Trill Zsolt és Keszég László látható. A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta. Az alkotást itthon először a Friss Hús fesztivál mutatta be, ahol a zsűri elismerő oklevelét, nemrég a BuSho fesztiválon pedig a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el.

Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjaira idén összesen 1582 nevezés érkezett. Az elmúlt években az Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek három filmje is bejutott a Diák Oscar-díj jelöltek közé, ez a sikersorozat azért is kiemelkedő, mert eddig még egyetlen filmes egyetemnek sem sikerült három egymást követő évben a fikciós filmek kategóriájában a jelöltek közé kerülni, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a több évtizede tartó tudatos építkezés eredménye.

Hutlassa Tamás és Osváth Gábor producerek korábban elmondták, hogy „az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostrom című film esélyes lehet a legjobb rövidfilm kategóriában is. Így a magyar diplomafilm a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért, amennyiben bekerül a jelöltek közé az akadémia tagok szavazatai alapján.”

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. jún. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum