KULTer.hu - Fesztivál az irodalmi kultuszokról
104715
post-template-default,single,single-post,postid-104715,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fesztivál az irodalmi kultuszokról

A kultusz lesz az idei Debreceni Irodalmi Napok fő témája, ennek megfelelően november 5. és 7. között a sztárkultusz is terítékre kerül egy mindenki számára nyitott kerekasztal-beszélgetés keretében, 6-án pedig gazdára találnak az idei Alföld-díjak. 

Az idei Debreceni Irodalmi Napok alatt a közönség megnézheti Illés Gábor fotókiállítását, Simon Márton és Boros Levente zenés-slames-verses előadását, és részt vehet az Alföld folyóirat idei díjazottjainak estjén. Guld Ádám és Margócsy István a sztár- és az irodalmi kultuszról tartanak előadást, Simon Márton pedig bemutatja friss verseskötetét, a Rókák esküvőjét.

Szirák Péter irodalomtörténész, a rendezvény kurátora szerint a szervezők a bevált formák megőrzése mellett a programsorozat fesztiváljellegének erősítésére törekednek. Ennek jegyében, hasonlóan a Költészeti Fesztiválhoz és az Ünnepi Könyvhéthez, szándékaik szerint a Debreceni Irodalmi Napokon az irodalom mint élő művészet jelenik meg. Ezt élvezhetik a résztvevők a megzenésített versek előadása alkalmával, a tudomány és az ismeretterjesztés közegében, valamint az alkotókkal való személyes találkozások alkalmain.

„A kultusz mint szokás- vagy szertartásrend és mint nyelvhasználat a vallási hagyományokhoz kötődik, s eredendő funkciója a kulturális örökség művelése, ápolása és tisztelete, amely átcsaphat rajongásba, a kultivált személy kisebb vagy nagyobb hőfokú imádatába, s rabul ejtheti az ítélőképességet.” – írja Szirák Péter a rendezvényről. „Botorság volna tagadni, hogy a kultusz minden kultúrát-művészetet kedvelőben játszik valamilyen szerepet: a Stratfordban Shakespeare sírjánál meghatottan térdeplőben éppúgy, mint a Fehéregyházára, Adyfalvára, Tiszacsécsére, a Gát utca 3-ba, vagy az egykori kőszegi alreáliskolához elzarándoklóban.”

A program a Mesés Perzsia című fotókiállítás megnyitójával november ötödikén 17 órakor kezdődik. Az esemény a Debreceni Fotóklub Őszi Fotós Hadjárat programsorozatának nyitánya is. A záró napon, szerdán Simon Mártoné a színpad, azonban a második nap teljesen a kultuszok és a díjak jegyében telik majd.

„Érdemes tehát szabadulni a kultikus megközelítésektől? Lehet-e?” – teszi fel a kérdést Szirák Péter. „Hogyan alakult ki és mi az éltetője a tömegkultúra sztárkultuszának? Ki a sztár? Akit sokat szerepeltetnek, vagy aki azért szerepel, mert valamiben nagy teljesítményt nyújt? Vannak-e ma olyan sztárok, akik valóban megváltoztatták a világ menetét, az emberek szemléletét? Vannak-e ma kultikus írók, költők?”

A szervezők reményei szerint ezek a kérdések a szűkebb szakmai közönségen túli közönséget is érdekelnek. Főképp az irodalmi kultusz és a tömegkulturális sztárság vizsgálatán keresztül közelítenek majd a kérdéshez az előadók. Az együttgondolkodás lehetőségét Margócsy István irodalomtörténész és Guld Ádám kultúrakutató előadása alapozza meg, amely után a felmerülő kérdések elmélyült megtárgyalása céljából panelbeszélgetés következik Bódi Katalin irodalomtörténész, Kukorelly Endre költő-író és Sepsi László író-kritikus részvételével.

2018. november 5. (hétfő)

17.00 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, I. emeleti kerengő
Illés Gábor Mesés Perzsia című fotókiállításának megnyitója
A Debreceni Fotóklub Őszi Fotós Hadjárat programsorozatának nyitóeseménye

2018. november 6. (kedd)

16.00 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Nagyelőadó
Margócsy István irodalomtörténész előadása az irodalmi kultuszról
Guld Ádám kultúrakutató előadása a sztárkultuszról

17.00 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Nagyelőadó
Kerekasztal-beszélgetés a kultuszról
Résztvevők: Bódi Katalin, Kukorelly Endre, Sepsi László
A beszélgetést vezeti: Szirák Péter

18.30 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Nagyelőadó
Alföld-díjasok estje
A 2018-as Alföld-díjak ünnepélyes átadása, kerekasztal-beszélgetés a díjazottakkal

2018. november 7. (szerda)

15.00 Debreceni Egyetem Főépület, III. em. 303.
Simon Márton: Rókák esküvője – kötetbemutató Vigh Levente moderálásában

19.00 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, I. emeleti kerengő
Simon Márton és Boros Levente zenés estje

A Debreceni Irodalmi Napok Facebook-eseménye az alábbi linken érhető el.

Borítókép: Ádám Tamás

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum