KULTer.hu - Így derítsd ki, hogy remekművet találtál-e
104753
post-template-default,single,single-post,postid-104753,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Így derítsd ki, hogy remekművet találtál-e

Ha lehet venni az aukciós házban hamis képet, akkor én nem vagyok odavaló” – vallja hivatásáról Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Laboratórium alapítója. A laborban járt már Rippl-Rónai, Renoir és Monet is, legutóbb pedig a független Cool Story Bro YouTube-csatorna kamerája.

A megvádolt művészettörténész öröksége

Végvári Zsófia a Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakán végzett, az Év Jelmeztervezője díjat is elnyerte, majd a TV2-nél dolgozott. Ám a festményvizsgálat édesapja, a művészettörténész Végvári Lajos halálával kezdődött életében, miután posztumusz vádak érték az ítéleteit.

„50 tudományos könyv és monográfia szerzőjeként, több mint 50 szakmában töltött év után kizártnak tartottam tévedését, főleg olyan szerzők esetében, akikről könyvet is írt. Ettől kezdve változott meg az életem: azt tűztem ki célul, hogy tisztára mosom becsületét az alaptalan vádakból. Ebből a motivációból nőtt ki mostani hitvallásom és hivatásom, a természettudományos festményvizsgálat, mely, lehet mondani, Európában is szinte egyedülálló vizsgálati eljárást biztosít a festmények azonosítására” – olvasható a történet Zsófia szavaival a labor honlapján.

Röntgen, roncsolásmentes anyagvizsgálat és UV fény

Végvári Zsófia 2008-ban alapította meg az irodát. A természettudományos, tehát nem stíluskritikai és ikonográfiai vizsgálat öt részből áll, egy eredeti képnek (de csak annak) mind az ötön át kell mennie. Mert a festményvizsgáló szerint tökéletes hamisítvány nem létezik. Az alábbi videóból kiderül, láttak már embereket összetörni, amikor a vásárlás után bizonyult egy festmény hamisnak, azonban elsőre az is legalább ilyen ijesztő lehet, ha egy ismeretlen impresszionista festményről kiderül, híres művész munkája.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jan. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum