KULTer.hu - Magyar kiállítás a világ élmezőnyében
104277
post-template-default,single,single-post,postid-104277,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar kiállítás a világ élmezőnyében

A budapesti Ludwig Múzeum Permanens Forradalom című tárlata is jelölést kapott a Global Fine Art Awards-ra (GFAA), a kortárs művészeti múzeum Az év legjobb csoportos kortárs művészeti kiállítása kategóriában nyerheti el a díjat jövő márciusban.

A Permanens Forradalom – Mai ukrán képzőművészet című válogatás 31 ország további 93 jelöltjével együtt került abba a rangos nemzetközi versenybe, amelynek díjait évente 13 kategóriában ítélik oda – nyilatkozta a Ludwig Múzeum. Mint hangsúlyozták, a GFAA az első olyan évente kiosztott elismerés, amellyel a világ legjobbnak ítélt képzőművészeti és design kiállításait ismerik el. A válogatásba múzeumok, galériák, szakvásárok és biennálék kiállításai és köztéri installációk egyaránt bekerülhetnek. A jelölteket komoly kutatómunkát követően választják ki, amelynek részét képezik a meghatározó nemzetközi szaksajtóban megjelent cikkek szemlézése, a GFAA szakértő csapatának személyes kiállítás-látogatásai, valamint az intézmények által benyújtott jelölések.

A Ludwig Múzeum elmondta azt is, hogy a zsűri egy-egy projekt vagy kiállítás koncepciójának újszerűségét, a választott téma kontextualizáltságát, valamint a megvalósítás színvonalát értékeli. A kortárs művészet kategóriában a szakértők további szempontjai között szerepelt, hogy a kiállítás szervezője nonprofit intézmény legyen, az ismeretterjesztés és múzeumpedagógia szempontjából kivételesen magas színvonalat képviseljen, valamint hogy az esemény alapja a nemzetközi együttműködés legyen.

A kiállítás április 6. és június 24. között tekintette át a mai Ukrajna képzőművészetét Alisza Lozskina, Fabényi Julia és Konsztantin Akinsa válogatásában.

A tárlat kategóriája egyetlen közép-európai jelöltje. A másik európai jelölt, a londoni Tate Britain All Too Human – Bacon, Freud and a Century of Painting Life című kiállításának friss változata jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában látható Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete címmel. A díjátadóra 2019. március 12-én kerül sor New Yorkban.

Forrás: MTI, borítófotó: Rosta József

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum