KULTer.hu - Sebes lábak
104180
post-template-default,single,single-post,postid-104180,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Sebes lábak

Mostanában sokszor gyaloglom, pusztán relaxációs céllal, nem sokkal több idő kiérni az állomásra vagy az egyetemre (gondoltad volna, hogy csak négy kilométer?), mint a villamosra várakozni, így nem kell tolongani, mereven szemkontaktust kerülni, helyezkedni az idegen érintések elkerüléséért, füleket bezárni a kínos párbeszédek, monológok megúszásáért. Lehet viszont nézelődni, gyönyörködni, bolyongani ismeretlen utcákon, megdolgozni fejben az aznap történteket, és rácsodálkozni a városi abszurd kisebb-nagyobb jeleneteire. Ahogy végigsietek a nagyképűen sugárútnak nevezett szakaszon, meghökkenek egy újonnan kifüggesztett reklámplakáton, amelyen aznap este már az online sajtó és a közösségi média is élcelődik. Egy szép cipő megér egy sebes lábat. Gyönyörű lábak piros tűsarkú cipőben, nyilván női lábak (bár a nőt magát nem látjuk), a láb metonímiája azonban meglehetősen durván eltárgyiasítja a nőt. Annyi látszik még testéből, hogy ül és szoknya van rajta, lábait keresztbe teszi (ebben a cipőben tényleg csak ülni lehet). És innen már talán fárasztó is lenne részletesen rögzítenem, miért utálatos mindez, ha egy nőt a magassarkú cipőre, a szexi lábakra és a szépségért való heroikus szenvedésre korlátozunk. Sokkal viccesebb az, hogy a reklám készítői elsiklanak azon részlet mellett, hogy a „sebes” melléknév egy izgalmas homonímia, amely éppen a „láb” jelzőjeként válik idétlen paradoxonná.

(sebes női lábak)

Számtalan sikertelen kísérletet tettem gyerekként Hamupipőke üvegcipőjének elképzelésére, és rettegő izgalommal próbáltam megérteni, hogy mostohanővérei még a lábujjaikat is képesek levágni, hogy passzoljon a különös lábbeli nem eléggé apró lábfejükre. Hamupipőke, ha jól emlékszem, az üvegcipőjét elhagyva rohan a tökhintóig, hogy a bálból hazaszökjön. Szintén rettenetes Andersennél, hogy késpengeként vág a kis hableány frissen varázsolt lábaiba minden lépés, még vére is kicsordul, de ő tűr a szerelméért, bár önfeláldozása legalább szenvedéseinek is véget vet. Az uszony lábakra cserélése némiképpen fékezett szenvedéstörténettel persze a Disney-giccsben sem kevésbé értelmetlen.

(sebes férfi lábak)

Perszeusz sebes lábait Hermész szárnyas saruinak köszönheti, így tudja teljesíteni Polüdektész követelését, hogy hozza el számára Medúsza rettentő fejét. Beröppen a Gorgók barlangjába, és ahogy a szörnyűséges lány fejét lemetszi, annak nyakából kiröppen a szárnyas Pégaszosz, ennyi szárnnyal még sebesebben jut el Andromédához, akit kiszabadít a tengeri szörny fogságából: magasba röppenve a Medúsza-fővel ékesített pajzsát a szörny felé fordítja, aki így kővé dermed. Akhilleusz azonban éppen sebezhető sarkaiban hordja végzetét, halálát ez teszi megrendítően heroikussá. Aeneas nyílvesszővel orvul és súlyosan megsebzett lábát pedig Venus titkon az emberi világba csempészett gyógyfüvei gyógyítják meg, új esélyt adva a győzelemre. Krisztus történetében a tanítványok lábának megmosása, illetve (lábfején is megnyíló) szent sebei hasonlóképpen a testen, a(z így vagy úgy) sebes lábakon túlmutató jelentéseket hordoznak.

Bár nem lehet minden reklám mellé bábaként fontoskodó bölcsészt állítani, érdemes azonban végiggondolni a szavak kulturális és társadalmi hatalmát: az esszencializálás, az eltárgyiasítás folyamatait elvileg mindenkinek fel kellene ismerni. Ugyanakkor a csodakrém reklámja nélkül soha nem gondolkodtam volna végig a sebes lábakban rejlő izgalmakat.

Borítókép: Andrea Mantegna, A halott Krisztus siratása, 1490 k., 68 x 81 cm, tempera, vászon, Pinacoteca di Brera, Milánó

Bódi Katalin

szerző: Bódi Katalin
honlap e-mail
Bódi Katalin 1976-ban született Salgótarjánban, jelenleg Nyíregyházán él. A Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének adjunktusa, irodalomtörténész, kritikus. A Studia Litteraria irodalom- és kultúratudományi folyóirat szerkesztője.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum