KULTer.hu - Testhő hatására látható az óriási portré
103826
post-template-default,single,single-post,postid-103826,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Testhő hatására látható az óriási portré

Kedden nyílt meg a kubai Tania Bruguera interaktív kiállítása a londoni Tate Modern Turbina csarnokában, amelynek egyetlen kiállítási tárgya a „síró szoba”, ami az empátia érzését igyekszik előidézni, és címe naponta változik.

Bruguera installációs kiállításán a „síró szobába” lépő látogatókat erős mentolos, természetes alapú illat fogadja, amely könnyeket csal a szemükbe.

A művész azt akarta elérni, hogy a látogatók belépéskor elérzékenyüljenek, és így tekintsenek a körülöttük lévő idegenekre. A csarnokban egy rejtett portrét hívhatnak elő a látogatók. Az egyszerű fekete padlót különleges hőérzékeny anyaggal vonták be, s ha elég sok látogató lefekszik rá, testük melegétől válik láthatóvá a fotó, egy szíriai menekült arcképe. A képen szereplő Juszuf Homszból menekült Nagy-Britanniába, ahol jelenleg orvostanhallgató.

Catherine Wood, a múzeum nemzetközi kurátora szerint a művész a „vízszintes falfestmény” gondolatába szeretett bele, s emellett cselekvésre akarta ösztönözni a kiállítás vendégeit: azt akarja elérni, hogy a néző kényelmetlenül érezze magát.

A szobában kellemetlen, mély zümmögés hallható.

A látogatók kézfejére egy bélyegzőt nyomnak, a kiállítás címét, amely napról napra változik, ahogy a tömeges bevándorlás éppen aktuális statisztikai adatai is.

„Ki akarom billenteni az embereket a komfortzónájukból” – mondta az ötvenéves Bruguera.

A művész Havannában született. Mint kifejtette: nemcsak a menekültválság foglalkoztatja, hanem a jelenséggel szembeni növekvő közöny. Bruguera nem csak azt akarja elérni, hogy a látogatók megértsék, sok dolog láthatatlan, hanem hogy együtt is működjenek. Ahhoz, hogy a padlóba rejtett óriási portré láthatóvá váljon, legalább 150-200 ember testmelege szükséges.

Forrás: MTI, borítófotó: Tate Gallery

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum