KULTer.hu - Az északi fény egy bölény ajándéka
105671
post-template-default,single,single-post,postid-105671,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Az északi fény egy bölény ajándéka

Aprólékos és misztikus animációk – így jellemzik Ászity Boglárka munkáit, köztük az Indigó Northern Song című dalához készített animációs klipet is, amely az északi fény születéséről szól. Az alkotást koncerttel és kiállítással egybekötve mutatják be december 6-án a Tinta Art Caféban.

Palágyi Ildikó felvidéki születésű énekes-dalszerző.

2016-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének előadóművész szakán, majd 2018-ban végzett a tanári mesterképzésen. Az Indigó gyermekkori becenevéből vált alkotói névvé, amikor 2015 tavaszán megalapította saját formációját. A Northern Song című dal Indigó art-popot, progresszív jazzt és élő elektronikát ötvöző bemutatkozó, Salt című lemezén jelent meg. Az egy énekhangra íródott többszólamú kompozíció looper segítségével született, az elektronikus effektek lehetőségeivel játszva.

„A dal egy képzeletbeli északi utazás zenei lenyomata.”

Még 2016-ban történt, hogy egy norvég jazzlemez hallgatása akkora hatással volt rám, hogy egy pillanat alatt úgy éreztem, már nem a budapesti kis szobámban vagyok, hanem egy norvég város utcáin lépkedek” – meséli Palágyi Ildikó Indigó. „Ebből az élményből született a Northern Song. A koncepcióm az volt, hogy hangról hangra, szólamonként épüljön fel ez az emlékkép, melyben összemosódik a képzelet, az álom és a valóság.”

Indigó számára egyértelmű volt, hogy a dal egy animációs klippel lenne teljes, ezért megkereste a MOME mesterszakos hallgatóját, Ászity Boglárkát, akinek a munkáival akkoriban találkozott az interneten. Az animációs tervezőművész így beszélt a közös munkáról:

„Az animáció dinamikáját a zene ritmusa határozta meg.”

„Volt pár elem, amiben már a kezdetekkor biztos voltam, ez a vadászat, a bölény – ami nekem szinte totemállatom – és az északi fény. Volt, hogy órákon keresztül hallgattam a dalt, közben rajzoltam és írtam hozzá. Ha megszületett egy jelenet, elküldtem Ildikónak, s közösen alakítottuk tovább, amíg meg nem született a végleges történet.”

Egy lány – egy fehér bölénnyel az oldalán – elindul Skandináviában, s az út, amit bejár, nehezen járható.

A klip az északi fény születését meséli el. Boglárka abból indult ki, hogy északon aki bizonyítani akarja a rátermettségét, az vadászútra indul. Amikor azonban a klipben szereplő lány a hideg, északi tájon találkozik a levadászandó állattal, rájön, hogy a pusztítás nem old meg semmit. Bátor döntésével „megadja magát” megérzésének, meghagyja az állat életét, aki ajándékként északi fényt varázsol az égre.

A Northern Song című animációs klipet koncerttel egybekötve mutatják be december 6-án a Tinta Art Caféban. Az eseményt Ászity Boglárka kiállítása teszi teljessé.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. máj. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum