KULTer.hu - Budapesti gerillaszobrász akcióban
104953
post-template-default,single,single-post,postid-104953,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Budapesti gerillaszobrász akcióban

A miniszobrokat készítő gerillaművész, Kolodko Mihály tankját a héten ellopták a Duna‑partról, azonban legújabb akciója már videón is látható.

A Dohány utcai zsinagóga mellett egy lámpaoszlopon bukkant fel október végén egy szakállas-kalapos biciklis szobra. A művész kilétét nem övezi homály – a kárpátaljai szobrász, Kolodko Mihály maga posztolja ki a miniszobrait kihelyezésük után Facebookra.

A legújabb valószínűleg Herzl Tivadart ábrázolja. A cionista mozgalom megalapítója és Izrael állam megálmodója Pesten a Dohány utcában született 1860-ban, a mai Zsidó Múzeum helyén álló házban; és Altaussee-ben a szobor ábrázolásához hasonló pózban fénykép készült róla.

A Kahan Art Space Galéria Leleplezzük a gerillaszobrászt címmel forgatott videót a dohány utcai miniszobor elkészültéről, illetve arról, hogyan illesztette Kolodko a szobrot a helyére. A „leleplezéshez” hozzátartozik az is, hogy a galéria épp a szobrász műveit állítja ki.

Kolodko Budapesten több művet is elrejtett: a bronzzá változott Mekk mester a Széll Kálmán téren áll, Liszt Ferenc alakja Ferihegyen, Columbo szobra mögött egy pisztolyos mókus holtteste fekszik. A Nagy Ho-Ho-Ho Horgász Főkukaca a Bem rakpartra került, akárcsak az a kicsi tank, amit a héten loptak el. A lopást a Járókelő.hu adta hírül lakossági bejelentés alapján, a jobb oldali fotón jól látszik, hogy a Batthyány tér közelében a budai rakpart mellvédjén csak két csonk maradt a tank után.

Forrás: Hvg.hu, borítófotó: Kolodko Art

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. Júl. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum