KULTer.hu - Kompromisszummentes kísérletek
105277
post-template-default,single,single-post,postid-105277,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kompromisszummentes kísérletek

Interjú Mihaival, a GOLAN énekesével

Ma vette kezdetét a régió legnagyobb könnyűzenei showcase fesztiválja, a Budapest Showcase Hub, melyre az ismeretlen és újszerű formációk mellett egy-egy már ismert előadó is ellátogat. A romániai GOLAN az első BUSH-on mutatkozott be, hazájában pedig már stadionokat tölt meg egyedülálló hangzásvilágával. Idén ismét visszatérnek a budapesti fesztiválra, a banda frontemberével, Mihaival beszélgettünk.

KULTer.hu: Mesélj kicsit a kezdetekről. A GOLAN minden tagja eltérő zenei háttérből érkezett, és nem is ismertétek egymást, mikor megalakult a zenekar. Milyen zenei hagyományokat hoztatok magatokkal, és miért éppen az elektronikus műfajt választottátok?

Valóban nem ismertük egymást. Alex és Ernesto egy kubai nyaraláson találkozott, és rögtön megvolt köztük a kémia. Ernesto ekkoriban döntötte el, hogy Romániába költözik és itt kezd zenei karrierbe. Ekkor még nem találtuk ki a nevet, a zenei irányzatot sem, az volt az egyetlen célunk, hogy olyan zenét készítsünk, ami kifejezi a személyiségünket, amivel hűek maradunk önmagunkhoz, nem kötünk kompromisszumot külső tényezőkkel. Ez egy soha véget nem érő, nagy, közös kaland.

Alex és Ernesto egyébként klasszikus zenét tanultak, én autodidakta módon képeztem magam. A digitális felvétel magától értetődően adódott, az elektronikus műfaj belőlünk jött. Nem gondolnám, hogy ez változni fog mostanában, de sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Folyamatosan új dolgokat fedezünk fel saját magunkban is.

KULTer.hu: Az első BUSH-ra még három taggal érkeztetek, azóta két fővel bővült a zenekar. Nem csak a banda mérete, de a hangzásotok is átalakult. Miben változott a GOLAN szellemisége, miért döntöttek a zenekar bővülése mellett?

Őszintén szólva nem nagyon foglalkozunk azzal, mekkora zenekar lépjen a színpadra. Lehetünk többen, lehetünk kevesebben, mindig változunk és kísérletezünk a különböző helyzetekkel. Az utóbbi időben kooperáltunk vendégelőadókkal is, így tényleg mindig más létszámmal lehet elcsípni bennünket. Ez nem változtat azon, ahogy az alkotásra tekintünk, de mindenképpen szélesebb spektrumon dolgozunk már. Teljesen más a hangzásvilágunk élőben és a stúdióban.

KULTer.hu: Nemrégiben szimfonikus műsorral léptetek fel Romániában. Milyen élmény volt egy ennyire távol álló műfajjal és hangszerekkel kísérletezni?

2014-ben más kísérleteztünk hasonlóval, persze jóval kisebb léptékben, kvartett formájában. Minden évben vért izzadunk, hogy zeneileg különböző műsorokat hozzunk létre, hogy fejlődjünk, megújuljunk. De ez a szimfonikus est mindenképpen egyedülálló élmény volt, minden erőfeszítést megért.

KULTer.hu: Számos fesztiválmeghívást kaptok minden évben. Előadói szemszögből miben különbözik egy showcase a hagyományos fesztiváloktól?

Imádjuk a showcase-eket, hiszen sokkal intimebbek, sokkal közelebb kerülhetünk a közönségünkhöz általuk. Egészen más a befogadás egy ilyen térben: a jelenlévők tényleg érdeklődnek, nyitottak rá, hogy megismerjenek és befogadjanak olyan impulzusokat, amelyekben korábban nem lehetett részük. Ritka az ilyen helyzet, hiszen az átlagos fesztiválokra nem azért jönnek az emberek, hogy felfedezzenek új dolgokat, egyszerűen csak bulizni akarnak a már ismert zenekarokra. Teljesen más a vibe a showcase-eken.

KULTer.hu: Mi jut eszedbe, ha visszaemlékszel az első BUSH-ra? Hogyan vetnéd össze más showcase fesztiválokkal?

Hatalmas szükség volt erre a kezdeményezésre Kelet-Európában, ráadásul az itt dolgozó srácok fantasztikus energiával, szenvedéllyel és professzionizmussal végzik a munkájukat. Emellett segítenek a művészeknek, hogy megtalálhassák a saját útjukat, és szerintem ezek a legfontosabb dolgok, hogy a BUSH valóban naggyá válhasson.

KULTer.hu: A második LP-teken dolgoztok jelenleg. Mire számíthatunk? Hallhatunk már új dalokat a BUSH-os koncerteketen?

Nagyon gyorsan megunjuk az élő performanszainkat, folyamatosan változtatjuk őket. Éppen ezért ha új anyagunk van, rögtön bevesszük a koncertes tracklistre, még akkor is, ha nem készültek el teljesen. Úgyhogy igen, garantáltan hallhattok új dalokat hétvégén!

A borítófotó forrása az Etage Noir Bookings.

Takács Dalma

szerző: Takács Dalma
honlap e-mail
Takács Dalma 1994-ben született Kaposváron. A Corvinus Egyetem angol nyelvű média és kommunikációtudomány szakán diplomázott. A KULTer.hu popKULT rovatának szerkesztője. Fő érdeklődési területe a szubkultúra-kutatás, a pszichológia és a művészetterápia.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum