KULTer.hu - Legyen anya a mese hőse!
105293
post-template-default,single,single-post,postid-105293,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Legyen anya a mese hőse!

A The Golden Child (Az aranyszín gyermek) című mesekönyv megcsavarja a klasszikus mesehősök toposzát, és az anyát állítja a középpontba. Gőbel Noémi közösségi finanszírozásból szeretné megvalósítani szerelemprojektjét, amit még te is támogathatsz.

A Dél-Svédországban élő Gőbel Noémi könyve minden anyának és gyerekének szól, ezért angolul írta meg. A letisztult, színes illusztrációkért a bolgár, szintén anyuka Velina Parapanova felelt. A könyv apropója: „Azért írtam ezt a mesét, mert hiányzott nekem egy olyan könyv az otthoni ablakpárkányról, amelyben az anyák nemcsak hamuba sült pogácsát sütnek, hanem ők görgetik előre a mese fonalát.” – meséli a kétgyerekes szerző. „Talán másnak is?”

A mese egy ízig-vérig modern családot ábrázol: a gyerekek különböző arcszínűek, az egyikőjük bőre rózsaszín, a másiké arany. Amikor az aranybőrű kislányt kalózok rabolják el, anyu hajtja végre a mesei küldetést, apu pedig otthon vigyáz a másik gyerekre. A támogatók bőven válogathatnak a fantáziadús csomagokból: a BFF csomagot például egy másik anyukával is meg lehet osztani, ugyanis két könyv jár hozzá, több csomaghoz pedig az illusztrációkból készült kifestőkönyv tartozik. Megvalósulása esetén a könyveket, kifestőket, grafikákat Magyarországra is postázzák.

A szerző a gyerekek számára érthető, egyszerű angol nyelvezetben írta meg a mesét, így akár nyelvgyakorlásra is alkalmas. Azonban ha a kampány eléri a kitűzött célt, a mesekönyvet a megjelenés után lefordítják svédre, magyarra és bolgárra (Златното дете) is. A készülő fordításból egy rövid részlet a KULTer.hu-n olvaható először:

Egyszer, késő délutántájt, együtt paskolták a homokot a gyermekek a tengerparton. Hirtelen átbukott rajtuk egy nagy hullám, és mindketten eláztak. Míg kacagtak efelett, a kékszemű gyermek vizes kobakja messze csillant át a parton – ám a bőrig ázott aranyszín gyermek az egész tengeren át villódzott. Szüleik kijöttek megnézni, mi történt, és megmosolyogták gyermekeik örömét, majd behívták őket a házikóba megszárítkozni és asztalhoz ülni.

Kinn a tengeren, a házikótól nem túl messze, egy kalózhajó készült parthoz érni. A kapitány hirtelen egy áradó arany fényt látott a hullámhegyek élén. Azonnal irányt váltott, és kiadta a parancsot kalóztársainak, hogy kövessék a fényességet.

Amikor a fény eltűnt, a kalózkapitány magához vette két legényét, velük együtt vízbe ugrott, és elkezdett abba az irányba úszni, ahonnan a fényességet látta. Mire partot értek, már csak a cseprő házikót látták…

A kampány annyira megtetszett a platform szerkesztőinek, hogy a Kickstarter három nappal az indulása után ajánlott projektté választotta. A mesekönyv megjelenését még 12 napig lehet támogatni.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. máj. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum