KULTer.hu - Man Ray-kiállítás nyílik Debrecenben
105387
post-template-default,single,single-post,postid-105387,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Man Ray-kiállítás nyílik Debrecenben

Az Impressziók nyári sikere után Kísérlettől a művészetig – Man Ray fotográfiái címmel újabb nagyszabású kiállításra készül a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ. 

Decemberben a modern fotográfiai nyelvteremtés egyik legjelentősebb alakjának és alakítójának tartott Man Ray (eredeti nevén Emmanuel Radnitzky, 1890–1976) képeiből nyílik tárlat a múzeumban.

Man Ray megújította a huszadik század fotográfiai nyelvét.

A kiállítás áttekintést nyújt a művész fényképészeti munkásságáról a kísérleti művektől a szürrealizmust idéző divatfotóiig. A Philadelphiában született Man Ray művészetében a dadaizmus és az avantgárd festészet mellett pályájának korai szakaszától foglalkozott az akkor még újnak számító médium kísérleteivel és kifejezésmódjaival. Nevéhez kötődnek az úgynevezett „Rayogrammok”: Man Ray a nagyítógép alatt a papíron árnyékot vető tárgyak és anyagok alkotta kompozíciók mellett beavatkozott a nagyítás folyamatába, hogy egyedi hatású nyomatokat készítsen.

A kamerát nem mint a világot dokumentáló, hanem mint műalkotásokat előállító eszközt értelmezte.

A tárlattal a MODEM bepillantást enged a művész korai munkáitól a második világháború után készült alkotásokig terjedő időszakba.

A látogatók megismerhetik önarcképeit és nőkről készített portréit is, melyek sokszor olyan szituációkat mutatnak be, amelyek elrugaszkodnak a valóságtól, humorosak, a korabeli művészeti világ inspirációira építenek. A kiállításon a néző nemcsak egy rendkívüli művész gondolkodásmódját és képi vízióját ismerheti meg több mint száz alkotáson keresztül, hanem bepillantást nyerhet a huszadik század első felének játékos, kísérletező művészi attitűdjébe is, amely mindent megengedett, ami a kép megújításához járulhatott hozzá.

Man Ray művei a későbbi generációk számára fontos kiinduló pontot jelentettek.

A kiállítás kurátora Petrányi Zsolt művészettörténész. A tárlatot december 8-án 16 órakor Kincses Károly muzeológus, fotótörténész, a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítója nyitja meg. A megnyitóra ingyenes busz indul december 8-án 12 órakor a budapesti Műcsarnok mellől. Jelentkezni a regisztracio@modemart.hu címen lehet, és a férőhelyek korlátozott száma miatt érdemes is minél hamarabb.

Forrás: MODEM, borítófotó: Man Ray, Fekete és fehér, 1926

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum