KULTer.hu - Öt külsős tag a Nobelt kiosztók között
105504
post-template-default,single,single-post,postid-105504,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Öt külsős tag a Nobelt kiosztók között

A Svéd Akadémia bejelentette egy új Nobel-bizottság felállítását, amelyben öt akadémiai tag és öt szerző, irodalomkritikus dolgozik majd együtt a 2018-as és 2019-es díjazottak kiválasztásán.

A külsős szakértők életkora 27-től 73-ig terjed, és hárman közülük nők.

Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist és Kristoffer Leandoer irodalomkritikusok, Henrik Petersen kritikus, Gun-Britt Sundström pedig író. Az Akadémia tagjai közül Per Wästberg, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Jesper Svenbro és Anders Olsson kerültek be a testületbe.

A Nobel Alapítvány és a Svéd Akadémia közti szakadék csökkent a kompromisszumos döntéssel.

Az Alapítvány jövő év elején dönti el, hogy sor kerülhet-e a dupla – jövő évi és visszamenőleges – irodalmi Nobel-díj kiosztására. Lars Heikensten, az alapítvány igazgatója elmondta: „A Nobel Alapítvány már korábban egyértelművé tette, hogy részéről az igen egyik feltétele, hogy a Svéd Akadémia egyértelműen abba az irányba haladjon, ami Nobel-díjat osztó intézményi hitelessége visszanyeréséhez vezet.”

Az Akadémia titkára, Anders Olsson szintén áttörésként értékeli a döntést.

A Svéd Akadémia tavasszal került válságba, miután egyik tagjának, Katarina Frostensonnak a férjét, Jean-Claude Arnault-t szexuális zaklatással vádolták meg, mely a testület összeférhetetlenségi és szivárogtatási botrányát is magával hozta.

XVI. Carl Gustaf király közbelépésének köszönhetően nem csupán Frostenson és a titkári posztot betöltő Sara Danius távozott az Akadémiából, de olyan tagok is lehetőséget kaptak a kilépésre, akik már évek óta elégedetlenek voltak az intézmény működésével, például az átláthatóságot hiányolták. Májusban dőlt el, hogy a botrány ellehetetleníti a 2018-as irodalmi Nobel-díj kiosztását, amit egy dupla díjkiosztás pótolhat.

Forrás: Sydsvenskan

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum