KULTer.hu - Uffizi – sorbanállás nélkül?
105103
post-template-default,single,single-post,postid-105103,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Uffizi – sorbanállás nélkül?

Megszűnhetnek 2019 nyarától a híres-hírhedt sorok a firenzei Uffizi Képtár előtt egy kísérleti algoritmusnak köszönhetően.

Az Uffizi új igazgatója, Eike Schmidt kinevezése után szinte rögtön bejelentette, hogy még mandátuma lejárta előtt végleg megszüntetné a múzeum előtti sorokat. A jelenlegi helyzet nem mentes a fennakadásoktól: a turisták, a látogatók akár három órán keresztül is várakoznak, mielőtt Botticelli, Leonardo és Michelangelo műveit megtekinthetik. Nem véletlen, hogy Schmidt az 1581-ben alapított képtár legnagyobb problémái közé sorolja ennek a bosszúságát.

Az igazgató tévéinterjúja alatt a képernyő előtt ült az a Henry Muccini is, aki a a L’Aquilai Egyetem szoftverfejlesztő mérnökprofesszoraként helyi szinten már kísérletezett a várakozáskor kialakuló sorok hatékonyabb kezelésével. A turistaváros Firenzében kihívást látott – ezért küldött Schmidtnek egy emailt az együttműködés reményében.

Muccini és csapata két évig tanulmányozta az Uffizi Képtár előtt kialakuló sorokat.

A matematika, a mobil számítástechnika, a statisztika és a humán tudományok területéről érkező szakemberek a képtár legforgalmasabb napjain figyelték meg a tömeget: ez minden hónap első vasárnapja, amikor az olasz állami múzeumok ingyenesen látogathatóak.

A jelenlegi rendszer két problémája, hogy a múzeumban egyszerre legfeljebb 900 ember tartózkodhat, és mivel kiszámíthatatlan, ki mennyi időt tölt benn, előfordul, hogy az időponthoz kötött, előre foglalt belépőjegyekkel rendelkezőknek is várnia kell. A kísérleti algoritmusba, amely a sorra kerülés idejét kiszámolja, számos faktort beépített az interdiszciplináris fejlesztőcsapat, köztük az évszakokat és az időjárást is.

Az új rendszer mindenkinek oszt időpontot a jegye mellé, és amíg le nem telik a kijelölt idő, a látogatók kedvükre sétálhatnak Firenzében.

Visszatértükkor a bejáratnál egy automata leolvassa a jegyüket, aztán ácsorgás nélkül beléphetnek. A rendszert október első vasárnapján próbálták ki. A tesztek az algoritmus folyamatos finomításával párhuzamosan folytatódnak a rendszer élesítéséig, mely várhatóan 2019 közepén következhet be. Az első éles próba sikerességét mutatja, hogy az Muccini számításai szerint 500.000 percet spórolt meg a Firenzébe látogatóknak.

Forrás: The Florentine

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. jún. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum