KULTer.hu - A 100 éves könyvesboltnak árt az elismerés?
105978
post-template-default,single,single-post,postid-105978,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A 100 éves könyvesboltnak árt az elismerés?

A kultikus New York-i független könyvesbolt, a Strand Books a város hivatalos nevezetességévé válhat, ha a New York City’s Landmarks Preservation Commission így dönt jövő év elején. Ugyanakkor a tulajdonosok attól tartanak, épp az ennek kapcsán felmerülő költségek és a bürokrácia sodorják veszélybe a boltot.

A New York City’s Landmarks Preservation Commission feladata, hogy New York város építészetileg, történelmileg és kulturálisan fontosnak ítélt épületeit megőrizze. Az ügynökség „nevezetességé tehet” és „történelmi jelentőségű” státuszt adományozhat a műemlékeknek. Előbbit indítványozták a 12. utca és a Broadway sarkán álló független könyvesbolt számára.

Ez mára az egyetlen aktív üzlet az 1920-as években még „Könyv sor”-ként indult 48 könyvkereskedés közül.

A Strand 1927-ben nyitott meg, ma 18 mérföldnyi könyvet ígér a vásárlóknak.

Időközben kulturális célponttá vált, amely helyiek és turisták körében egyaránt népszerű. A Landmarks Preservation Commission érvelése szerint a független könyvesbolt: „Az irodalmi élet egyik központja Dél-Manhattanben. Egy nemzetközileg elismert könyvesbolt és úticél”, ezért akarják jogilag is biztosítani számukra a védett státuszt.

A Bass család által irányított könyvesbolt ma Nancy Bass Wyden kezében van, aki az ügynökség nyilvános meghallgatásán arra kérte a bizottságot, változtassák meg a szándékukat. „A Strand az utolsó azon jelképes méretű könyvesboltok közül, amelyek a Union Square-től délre zajló üzleti fejlődéssel épültek ki. Okkal vagyunk mi az utolsók.”

A Strand vezetői szerint 1950 óta a New York-i könyvesboltok 80%-a bezárt, és így 79-re esett vissza a számuk.

A könyvesbolt a jelenlegi üzleti környezetben rugalmasságra tart igényt, nem szigorúbb szabályozásra. „Ez a megjelölés jelentősen korlátozná a lehetőségeinket, azt, hogy turistalátványosságként fennmaradjunk, beszélgetések számára biztosítsunk helyszínt, jó könyveket adjunk az olvasók kezébe…” – áll a könyvesbolt honlapján, ahol a bizottságnak is üzentek.

„Nem lenne ironikus, ha a Strandot, egy közösségi értéket, amire máris nevezetességként tekintenek, azzá nyilvánításával végveszélybe sodornátok?”

A Strand kezdeményezéséhez művészek is csatlakoztak a meghallgatáson, köztük a képregényrajzoló Art Spiegelman és Gary Shteyngart író. Shteyngart elmondta:

„A Strand nélkül soha nem lettem volna író.”

A bizottság a New York Post információi alapján a jövő év elején dönt a kérdésben. A New York City’s Landmarks Preservation Commission szóvivője szerint a legtöbb műemléki megjelölést jóváhagyják, azonban a nyilvános meghallgatás kritikus fontosságú a döntés szempontjából.

Forrás: The Guardian

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. aug. >>
hkscpsv
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum