KULTer.hu - A szent és a farkas című film lett a legjobb
106035
post-template-default,single,single-post,postid-106035,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A szent és a farkas című film lett a legjobb

Alice Rohrwacher A szent és a farkas (Lazzaro felice) című filmje nyerte el a 2018-as Európai Egyetemi Filmdíjat.

A zsűri értékelése szerint A szent és a farkas „az olasz neorealizmus konvencióktól mentes, modern értelmezése 16 mm-es filmen, amely túllép a földrajzi és stílusbéli határokon.

A film bemutatja, hogy miként zajlik az emberek kizsákmányolása és kihasználása modern világunkban,

miközben olyan témákkal szembesít, mint az osztályharc, a szegénység és az ideológiák, mindezt a főszereplő Lazzaro szemén keresztül.”

A film nemzetközi szinten is elnyerte a kritikusok jóindulatát, megosztva a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is megkapta Cannes-ban. A rendező, Alice Rohrwacher korábban a zsűri nagydíját (Grand Prix) nyerte el ugyanott a Csodák című 2014-es filmjéért.

Az új film története szerint Lazzaro, a fiatal parasztfiú olyan jámbor és jóságos, hogy sokan együgyűnek hiszik.

Gyönyörű vidéken, egy isten háta mögötti kis olasz faluban él, ahol egész családja és a többi falubeli is mind a rettenetes Alfonsina de Luna márkinő alávetettjeként robotol. A sötét gondolatai miatt gyötrődő Tancredi, a fiatal nemesember megkéri Lazzarót, hogy segítsen megrendezni a saját elrablását. Furcsa szövetségük barátsággá alakul, és mikor Tancredi eltűnik, Lazzaro keresésére indul…

Az Európai Filmakadémia és a Filmfest Hamburg díjára jelölt filmeket 22 ország 22 egyetemének diákjai tekintették meg, majd mindegyik intézmény kiválasztotta a maga kedvencét.

A résztvevő egyetemek egy-egy képviselője egy kétnapos vitarendezvényen döntött a végső győztesről. A kezdeményezés célja a fiatalabb nézőközönség bevonása, az európai mozi szellemiségének megismertetése az egyetemistákkal, a filmes oktatás, valamint a vita kultúrájának népszerűsítése.

Az Európai Egyetemi Filmdíjat pénteken adják át Sevillában, a 31. Európai Filmdíj-gála keretében tartott fogadáson, az Európai Filmdíjakat pedig szombaton. Az ünnepélyes átadót itt lehet élőben követni.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. Júl. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum