KULTer.hu - A világ legjobbja az új Néprajzi Múzeum
105842
post-template-default,single,single-post,postid-105842,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A világ legjobbja az új Néprajzi Múzeum

Az Európa legjobb középülete díj után A világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum épülete, melynek idén kezdődik a kivitelezése az Ötvenhatosok terén.

A világ legjobb középülete díjat az International Property Awards hétfő éjszakába nyúló londoni díjátadó gáláján vehette át Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg az Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé.

Az International Property Awards negyedszázados történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végzett kategóriájában.

A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World’s Best díjat.

Az új épület kivitelezése a tervek szerint még idén elkezdődik.

A 145 éves Néprajzi Múzeum történetében először kap olyan épületet, melyet a gyűjtemény igényei szerint terveztek meg.

A Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250.000 darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt 1872-es alapítása óta, a múzeum most a 34.000 négyzetméteres épületben kaphat új és végleges otthont a Városligetben, ahol 1896-ban a millenniumi kiállításon először mutatkozott be a nagyközönségnek.

Az épület 60 százaléka a térszint alatt helyezkedik majd el, a tetejét zöldfelület borítja.

Az építész, Ferencz Marcel elmondása szerint nem a szó szoros értelmében vett épületet akart létrehozni, hanem egy nagy, meghajlított zöld felületet. „Erre a helyszínre nem lehetett klasszikus házat rajzolni. Olyan közösségi teret terveztem, amely a 21. századi város élhetővé tételének kihívásaira ad választ, ami idevonzza a közönséget és ezzel önkéntelenül bevezeti a kultúra birodalmába” – mondta az építész. Az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületén megvalósuló új épület íves formája lehetővé teszi, hogy a város és a park között a kapu szerepét töltse be.

Forrás: MTI, fotók: Liget Budapest

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum