KULTer.hu - Fantasztikum öt felvonásban
106090
post-template-default,single,single-post,postid-106090,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fantasztikum öt felvonásban

II. Világok Találkozása (ViTa) zsánerirodalmi fórum

A Próza Nostra december 8-án rendezte meg a II. Világok Találkozását a Bem Moziban. Az egész napos zsánerirodalmi rendezvény idén is sokakat vonzott programjaival, hiszen nemcsak a fantasztikus irodalom kérdéseit feszegették a résztvevők, hanem a határterületek feltérképezésére és a gyakorlatiasabb témákra is hangsúlyt fektettek a szervezők.

Takács Gábor kérdezett, mi pedig Benczik Verával válaszoltunk. Az első program az idén januárban elhunyt Ursula K. Le Guin életművébe nyújtott betekintést különböző kulturális problémákon keresztül, így szó esett a szövegek antropológiai nézőpontjáról, a kulturális másságról, a feminista vonásokról, valamint ezek összefüggéseiről.

Ezt követően a díjak szerepére fókuszáló kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét Járvás Péter, Pintér Bence és Takács Gábor részvételével, Gaborják Ádám moderálása mellett. Ennek során nemcsak a nemzetközi díjakról hallhattunk, hanem (talán nagyobb mértékben) a hazairól is, ezen belül a Moly Merítés-díjáról, illetve hangsúlyosabban az Avana Egyesület által létrehozott Zsoldos Péter-díjról. Ez utóbbi a hazai sci-fi tárgyú regényeket és novellákat hivatott kiemelni. A résztvevők szerint viszont több probléma is felmerülhet a díjjal kapcsolatban, amelyekről az egyesület delegált tagjával szívesen diskuráltak volna, de az Avana képviselője nem volt túl „beszédes”, hiszen csak egy kérdéssorral képviseltették magukat.

A harmadik, Pixelsárkányok című beszélgetés a számítógépes játékok területére kalauzolta a hallgatóságot.

Az irodalom határterületének feltérképezésében Jancsovics Klaudia kérdései vezették a résztvevőket: Farkas Balázst, Felkai Ádámot, Megellai Gábort és Moskát Anitát. Mivel mindannyian más-más közegből érkeztek (író, játékfejlesztő, újságíró), így sikerült árnyalt képet festeniük az irodalom és játékok egymásra gyakorolt hatásáról, a jelenlegi megítélésükről, valamint a belső logikájukról.

Még fel sem ocsúdtunk, máris a fantasy újabb irányzatába, a flintlock („muskétás”) fantasybe nyerhettünk betekintést Szabó Dominik vezetésével.

Fekete I. Alfonz, Horváth Vivien, Keserű József és Limpár Ildikó diskuráltak az alzsáner jelenéről és lehetséges jövőjéről: milyen viszonya van a többi alműfajhoz, milyen a hazai fogadtatása, valamint miféle sajátosságai vannak. A feudális korból merítő fantasyk után a flintlock más korszakot idéz meg, inkább a napóleoni korból táplálkozik. A változás miatt felvetődött, hogy melyik történelmi periódus lesz a következő forrás, és ez körülbelül mikorra várható – Horváth Vivien szerint körülbelül öt év múlva már a világháború fog beszivárogni a fantasybe. A résztvevők arról is elmélkedtek, hogy a mágia és a technika milyen módon jelenik meg az alzsánerben, és mennyire cserélhetőek fel egymással a regények világában.

A Világok Találkozása utolsó beszélgetése Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018 című kötet néhány szerzőjét szólaltatta meg.

Gaborják Ádámmal közösen kérdeztük Baráth Katalint, Erdei Lillát, Kiss Gabriellát, Rusvai Mónikát, Sepsi Lászlót, Sziács Violát és Veres Attilát a megjelent novellájukról, illetve a kötet koncepciójáról, szerkesztéséről, külföldi mintájáról pedig az egyik szerkesztőt, Kleinheincz Csillát. Kiderült, hogy 2019-ben is várhatunk hasonló válogatást a Gabo Kiadó jóvoltából, illetve megtudtuk, hogy a szerzők önálló köteteire is számíthatunk jövőre.

Az est záróakkordjaként került sor a Hexa-díj átadására, amely a szervezők által létrehozott szimbolikus értékű elismerés.

A díj célja felhívni a figyelmet azokra a szerzőkre, szerkesztőre, fordítókra, kritikusokra, akik sokat tettek, tesznek a hazai zsánerközegért. A jelölteket az adott év ViTa résztvevői jelölik és szavazzák meg, így tavaly Kleinheincz Csillának ítélték oda az elismerést. Idén négyen jutottak be a végső körbe – Kornya Zsolt, Pintér Bence, Szabó István Zoltán, ismertebb nevén Steve, valamint Tomasics József –, akik közül végül Kornya Zsoltnak ítélték oda a díjat több évtizedes fordítói, írói, kritikusi munkájáért.

A díjátadó után egy közérdekű bejelentéssel zárult az est: hamarosan megalakul egy fantasztikus irodalmi egyesület, amely megkönnyíti majd a hazai zsáneréletet, továbbá igyekszik a különböző műhelyek közötti kapcsolatot megteremteni. Akik esetleg lemaradtak a II. ViTa programjairól, ne bánkódjanak, hiszen az ekultura.hu felvételt készített a beszélgetésekről, amelyek a YouTube-csatornájukon már hozzáférhetőek.

II. Világok Találkozása (ViTa) zsánerirodalmi fórum, Bem Mozi, Budapest, 2018. december 8.

A fotókat Jancsovics Klaudia és Gál Anita készítette.

Borbíró Aletta

szerző: Borbíró Aletta
honlap e-mail
Borbíró Aletta 1995-ben született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom mesterképzésének hallgatója. Kritikái a Próza Nostra oldalán jelennek meg, illetve rendszeresen közöl beszámolókat és interjúkat a Tiszatáj online felületén. Fő érdeklődési területe a populáris kultúra, ezen belül is a fantasy irodalom áll hozzá a legközelebb.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum