KULTer.hu - Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa!
106142
post-template-default,single,single-post,postid-106142,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa!

Győr mellett Veszprém és Debrecen jutott el a végsőkig, pénteken délután pedig kiderült, hogy Veszprém lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa.

Ma dőlt el, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím esélyesei közül Veszprém pályázatát támogatja a projekt független nemzetközi szakértői testülete, a döntést a budapesti Művészetek Palotájában jelentették be – számol be az MTI. Debrecen másodjára indult a címért, s másodjára került be a három legesélyesebb közé, mégsem sikerült győztesen kikerülnie a versenyből.

Veszprém polgármestere, Porga Gyula a következőket fogalmazta meg a célokkal kapcsolatosan:

„A Veszprémben és környéken élők önazonosságát és mindennapjait máig meghatározza a királynék városának történelme, kultúrája, tudománya és a művészetek sokasága. Az igazi Veszprémet szeretnénk megmutatni. Az igazi Veszprém azonban nem csupán épületeinek és tereinek összessége – a város mi magunk vagyunk! Mi, veszprémiek formáltuk településünket évszázadok során olyanná, amilyennek ma ismerjük.

Veszprém európaisága, magyarsága, a város és a térség semmi máshoz nem hasonlítható, gazdag kulturális öröksége olyan érték, amelyet másokkal is szeretnénk megosztani. Egymás hagyományainak, kultúrájának és értékeinek megismerése tesz minket igazán európaivá, a jövőnk pedig csak polgárainak élő közösségeként maradhat csak fenn. Pályázati programunk lényege kulturális értékeink megőrzésében, gyarapításában és megosztásában rejlik. Hagyományaink megőrzésén túl az is fontos, hogy bizonyos nehézségekre, problémákra kulturális városfejlesztési eszközökkel reagáljunk. Veszprémben felismertük, hogy a kultúra nem csak hagyományaink megőrzését jelenti, hanem a hosszú távú fejlődés lehetőségét rejti. A Séd-völgy átalakítása vagy a veszprémi kulturális intézményrendszer nemrég végbement fejlesztése már ebbe az irányba mutat.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím nem csupán egy esztendőre kell szóljon! Egy olyan város és térsége szeretne bemutatkozni, amely tisztában van történelmi hagyományainak fontosságával, ugyanakkor elkötelezett kulturális értékeinek gyarapítása mellett. Fontos, hogy 2023-ig olyan beruházások, fejlesztések valósuljanak meg, amelyek fenntarthatósága biztosított! A jövő Veszprémét is szeretnénk megmutatni 2023-ban a világnak!

A Balaton és a város hagyományosan együtt él, és szeretnénk, ha mindez az év egészében megjelenhetne a turizmus térképén! Veszprém és a Bakony, a Balaton jövőjét közösen kell megalkotnunk, erre pedig jó lehetőséget ad az EKF pályázat és az ezzel összefüggésben elindított, 2023-ig tartó fejlesztési folyamat.

Hiszünk abban, hogy ez a térség biztonságos lakóhelyet nyújt, ugyanakkor benne rejlik annak lehetősége is, hogy világszinten keresetté váljon. Nyitott könyvként mutatjuk be vendégeinknek városunkat és a Balaton-térséget, de ebbe a könyvbe minden veszprémi polgár beleírhatja a maga személyes történetét!”

Bár nem Debrecen pályázata nyerte el a címet, a Sharing Horizons címet viselő EKF-program olyan támogatottságnak örvend, hogy jelentős részben megvalósítja a város – közölte a helyi programiroda a pénteki eredményhirdetés után. A debreceni pályázatban szerepelt egy olyan kulturális kreatív fejlesztési központ létrehozásának terve, amely támogatja a kultúra és a kreatív szektor fejlesztését, azonban hogy pontosan mi minden valósulhat meg, arról csak jövő év elején dönt a városvezetés.

Forrás: MTI, borítófotó: Wikimedia

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum