KULTer.hu - Együtt marad Munkácsy trilógiája
106982
post-template-default,single,single-post,postid-106982,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Együtt marad Munkácsy trilógiája

Az állam megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a budapesti sajtótájékoztatón, így egyben maradhat a Krisztus-trilógia.

A festményt 3 milliárd forintért vették meg Pákh Imrétől.

A kép értékét korábban ugyanerre az összegre becsülték, és ez a vételár szerepelt a kormány 2018 nyarán tett legutolsó nyilvános vételi ajánlatában is.

A vásárlási kísérletek története évtizedekre nyúlik vissza.

A 2010-es években az állam 6 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) ajánlott a képért, de Pákh 9 millió dollárnál kevesebbért nem volt hajlandó eladni. A kormány védetté is nyilvánította a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból, és Pákhnak nyomott áron kelljen eladnia, de a Kúria hatályon kívül helyezte a döntést.

A hatályon kívül helyezésig a festmény a debreceni Déri Múzeumban lepellel letakarva volt kiállítva.

A Krisztus-trilógia másik két darabja ugyanabban a teremben látható, de ezek már köztulajdonban vannak. Az Ecce homo című kép mindig is a magyar államé volt, a Krisztus Pilátus előttet viszont 2015-ben vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében a kanadai Hamilton Művészeti Galériától, mint nem sokkal később kiderült, 5,7 millió dollárért (vagyis körülbelül 1,6 milliárd forintért). Ezt a megállapodást Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozta tető alá.

Pákh 2015-ben azt állította, egy orosz milliárdos kétszer annyi pénzt ajánlott a Golgotáért, mint a magyar állam.

A hosszú alkufolyamat most véglegessé vált eredménye arról tanúskodik, hogy az üzletember taktikája végül sikeresnek bizonyult, és az állam által kezdetben felkínált összegnél jóval magasabb áron került köztulajdonba a festmény.

Pákh Imre mint a legnagyobb Munkácsy-gyűjtő, 2017-ben a balmazújvárosi Semsey Kastélyban mutatta be gyűjteményét a debreceni Déri Múzeumtúl alig huszonöt kilométerre, aligha véletlenül.

A Munkácsy-trilógia egyébként csak az 1990-es években vált ismertté Magyarországon, mivel korábban évtizedekig az Egyesült Államokban volt. Az mindenesetre remek hír, hogy a három kép együtt marad Debrecenben.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum