KULTer.hu - Ellopták Banksy gyászgraffitijét
107572
post-template-default,single,single-post,postid-107572,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ellopták Banksy gyászgraffitijét

Ellopták az utcai művészből aukciók sztárjává vált Banksy graffitijét, amely a párizsi Bataclan-áldozatoknak állított emléket.

A Bataclan koncerthelyszín egyik oldalsó vészkijáratára festett alkotás egy gyászoló fiatal nőt ábrázolt.

A világ legismertebb graffitise így emlékezett meg a 2015-ben elkövetett terrortámadás áldozatairól. A festményt kivágták és eltávolították az ajtóról – számolt be róla vasárnap a BBC.

„Mélyen fel vagyunk háborodva.” – írta a Bataclan a Twitteren.

„Banksy műve az emlékezés szimbóluma, és mindannyiunk tulajdona: a helyieké, a párizsiaké és a világ összes polgáráé, tőlünk vették el.”

A lopás péntek éjszaka történt, az AFP jelentése szerint „kapucnis, sarokcsiszolóval felfegyverkezett személyek” követték el, akik egy teherautón szállították el az alkotást.

Banksy a kétezres évek elején még maga csempészte alkotásait múzeumi kiállításokba, ma már azonban  művészeti aukciókon óriási összegekért kelnek el képei. Tavaly ősszel a párizsi Sotheby’s árverésén több mint egymillió fontért (381 millió forintért) vásárolták meg Girl With Balloon (Lány léggömbbel) című, közismert munkáját.

A képet a keretébe titokban beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta a kalapács leütése után.

A képet, amit ezután a Love is in the Bin (A szerelem a szemetesben van) címre kereszteltek át, először a németországi Baden-Badenben, a Frieder Burda Múzeumban, majd márciustól a stuttgarti Staatsgalerie-ben fogják kiállítani.

Utóbbi kiállításon a kurátorok ötlete alapján mindig más teremben mutatják be a képet, hogy a látogatóknak meg kelljen keresni azt.

Hatalmas siker lett a port talbot-i garázs sarkára decemberben felfújt Banksy-stencil is.

Season’s Greetings (Ünnepi üdvözlet) című street art mű a város légszennyezésére utal egy karácsonyi csavarral. A garázs sarka két napon belül kordonos és biztonsági őri védelemre szorult az odalátogató rajongók miatt. Január közepén az épület tulajdonosa több mint százezer fontért (36,7 millió forintért) adta el a graffitit egy olyan vevőnek, aki vállalta, hogy a kép még évekig a városban marad.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum