KULTer.hu - Göteborgban debütál az 1849-ről szóló film
106935
post-template-default,single,single-post,postid-106935,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Göteborgban debütál az 1849-ről szóló film

Kárpáti György Mór játékfilmje, a Guerilla a január 25-én kezdődő Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon (GIFF) a legjobb első filmnek járó Ingmar Bergman-díjért versenyezhet.

A Guerilla Kárpáti György Mór rendezői bemutatkozása. A film hiteles korrajz.

A készítők célja, hogy a historizáló szemlélet helyett a közeli perspektíva használatával érzékeltessék az 1848-49-es időszak hangulatát.

Ismeretlen hősök néhány napján keresztül követhetjük az eseményeket. A készítők törekvései szerint azonban a Guerilla túlmutat az erdőben harcoló fiatal gerillák életének bemutatásán, mégpedig azzal, hogy rákérdez bátorságra és felelősségre.

1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott.

Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tizen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti a testvérét, de egy hazugsága folytán besorozzák, így maradnia kell. Közel kerül egy lányhoz, aki a sebesülteket ápolja, és akibe az öccse szerelmes: ez tovább szítja a fivérek közti ellentéteket. Barnabásnak hamarosan olyan döntéseket kell hoznia, amelyeknek egyre súlyosabb következményei lesznek.

A főszerepeket Váradi Gergely, Mészáros Blanka és Vilmányi Benett játsszák.

Kárpáti György Mór az SZFE filmrendező szakán végzett a Máthé Tibor operatőr és Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró vezette osztályban. Utóbbi mentorként segítette a Guerilla létrejöttét. A világosi fegyverletétel 170. évfordulója különös aktualitást ad a filmnek, amely március 7-én kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában.

A Göteborgban megrendezett fesztivál Észak-Európa legnagyobb filmes eseménye, melyen több mint 500 alkotást vetítenek a világ 80 országából.

Ingmar Bergman a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivál tiszteletbeli elnöke volt 2007-ben bekövetkezett haláláig. Az ő kezdeményezésére díjazza a fesztivál minden évben a legjobb elsőfilmes rendezőt. A versenybe olyan alkotókat hívnak meg, akik műveikben egzisztenciális kérdéseket boncolgatnak és dinamikusan, kísérleti módon viszonyulnak a filmes eszközökhöz. Korábban olyan rendezők kapták meg az Ingmar Bergman-díjat, mint Andrea Arnold, Alice Rohrwacher, Pietro Marcello és Derek Cianfrance.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum