KULTer.hu - „Legyél jobb, ne szomorúbb”
107549
post-template-default,single,single-post,postid-107549,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Legyél jobb, ne szomorúbb”

Interjú a You Me At Six gitárosával, Max Helyerrel

Visszatér Magyarországra január 29-én a You Me At Six, és a fesztiválos fellépések után ezúttal végre headlinerként láthatóak az Akvárium Klub színpadán. A brit zenekar tavaly októberben adta ki hatodik lemezét, ami egész egyszerűen a VI címet kapta, pedig a korong több okból is különleges helyet foglal el a srácok szívében. Az új albumról, az írói válságról és a felszabadult péntek estékről a banda gitárosa, Max Heyer mesélt nekünk.

KULTer.hu: Január 14-én Antwerpenben kezdődött az európai turnétok, azóta gyakorlatilag mindennap koncerteztek. Hogy sikerült a kezdés, van esetleg máris egy jó sztoritok?

Nagyon jól indult az év azzal, hogy visszatértünk Európába. Napközben jól érezzük magunkat a városban, este pedig élvezzük a koncerteket. Ami az emlékezetes sztorikat illeti, én leereszkedtem egy brutális hegyről Norvégiában a csizmámban a jégen – azt hittem durva lesz, de meg tudtam állni a lábamon!

KULTer.hu: Tavaly októberben jelent meg a legújabb albumotok, a VI, pontosan 10 évvel az első lemez, a Take Off Your Colours után. Mi a legnagyobb különbség a kettő között, és mi maradt ugyanolyan ennyi év után is?

A legfeltűnőbb változás abban van, amilyen messzire eljutottunk zenészként és dalszövegíróként is: nagyon fiatalon kezdtünk el zenélni és elég hamar sikeresek is lettünk. Lehet hallani a különbséget, ha egymás mellé rakod a két albumot.

A bandatagok nem változtak az első lemez megjelenése óta, a barátságunk szoros maradt, sosem szakadt meg a köztünk lévő erős kötelék.

KULTer.hu: Egy interjútokban azt mondtátok, hogy az előző lemez, a Night People készülésekor egy kicsit elvesztettétek az utatokat. Mi segített abban, hogy újra rátaláljatok? Rájöttetek, mi volt az, ami akkor hiányzott?

El kellett készítenünk egy olyan albumot, mint a Night People, hogy ezáltal megszülethessen a VI – borzasztóan sokat tanultunk abból a tapasztalatból. Tartottunk egy kis szünetet, mielőtt elkezdtük írni és felvenni ezt a lemezt, úgyhogy mikor nekiálltunk, egy kicsit vissza kellett rázódnunk az egészbe. Ez olyan jól sikerült, hogy mire befejeztük, már egyből voltak is ötleteink a VI-ra, mert ismét elkaptuk a fonalat. Az írói blokk elég nehéz tud lenni, és akármennyire szeretem a Night People-t, nem hiszem, hogy a fanok kötődni tudtak volna hozzá annyira, mint a többi lemezünkhöz.


KULTer.hu: Az új albumnál arra fókuszáltatok, hogy valami pozitív dolog szülessen meg, egy olyan anyag, ami egyfajta „péntek este érzés”-t ad azoknak, akik hallgatják. Nagyon jó energiákat áraszt, az embernek kedve támad táncolni vagy énekelni. Mi inspirálta ezt? Esetleg nektek is volt egy ilyen emlékezetes péntek estétek, amikor úgy gondoltátok, hogy le tudtátok magatokról rázni a problémákat?

Ez leginkább a Back Again című dal kivonata, ami akkor született meg, mikor Joel Potts meg én együtt írogattunk.

Akartam valami szórakoztatót, amit az ember bekapcsolhat a hét végén, miközben készül egy jó kis bulira.

Semmi sem múlja felül azt a pillanatot, mikor tudod, hogy végeztél mindennel és azt tehetsz, amit akarsz a szabadnapjaidon! De azt hiszem, ezen a lemezen amúgy is megpróbáltuk megragadni azokat az érzelmeinket és érzéseinket, amiken keresztülmentünk – többet tettünk a zenébe és a hangzásba is.

KULTer.hu: Azt is meséltétek, hogy a Fast Forward az a dal, ami igazán formálta az albumot. Mitől vált különlegessé?

Ez az egyik legelső szám, amit az új albumhoz készítettünk, de olyan energiája és hangulata volt, hogy felkeltette mindenki figyelmét, ezért viszonyítási alap lett a többi dal esetében. Emellett egy hihetetlenül kreatív pillanata is a lemeznek, mivel a Fast Forward után körülbelül egy hónappal befejeztük az albumot. Egy nagyon jó hullámban voltunk, abszolút tudtunk kapcsolódni a számokhoz, amiket írtunk.

Pontosan azt fejezi ki az album, amit szerettünk volna.

KULTer.hu: Ez volt az első alkalom, hogy koproducerrel dolgoztatok egy lemezen. Milyen élmény volt ez az új felállás? Mi a legnagyobb plusz, amit hozzáadott a munkátokhoz?

Remek tapasztalat volt. Dan Austintól kaptunk segítséget, akivel már korábban is dolgoztunk együtt. Az ambíciónk passzolt az övéhez, és ez vezetett minket a dalokban, de segített új módon megformálni őket – úgy, ahogyan szerettük volna csinálni, csak éppen nem voltunk benne biztosak, hogy jutunk oda.

Nehéz munka volt, de ez lett az egyik legeredményesebb albumfelvételünk.

KULTer.hu: Január 29-én lesz az első headliner koncertetek Budapesten. Másképpen készültök egy ilyen alkalomra? Ha igen, hogyan?

Úgy gondolom, minden fellépésre ugyanolyan profizmussal készülünk, hiszen az emberek, akik keményen megdolgoznak a pénzükért, azért fizetnek, hogy lássanak minket.

Az a feladatunk, hogy minden este a legjobb legyen, és ne okozzunk csalódást a rajongóknak.

Amikor legutóbb Budapesten jártunk egy fesztiválon, baromi jól sikerült a fellépésünk, szóval izgatottak vagyunk, hogy visszatérhetünk és eljátszhatjuk a teljes műsort!

KULTer.hu: Mit fogadtatok meg az idei évre?

Legyél jobb, ne szomorúbb!

A fotók forrása a You Me At Six hivatalos Facebook-oldala.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum