KULTer.hu - Oszd meg családtörténeted egy kiállításon!
106744
post-template-default,single,single-post,postid-106744,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Oszd meg családtörténeted egy kiállításon!

„A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2019 nyarán nyíló kiállításához családtörténeteiket szívesen elmesélő jelentkezőket keresünk, akik vállalnák, hogy a tárlat – illetve a kurátor és a művészek – kedvéért öt hónapon keresztül részt vesznek egy workshopon is.” – így szól a felhívás, amelyre még tíz napig lehet jelentkezni.

A jelentkezők és családjaik az augusztusban nyíló kiállítás részeseivé tehetik a közösen megélt eseményeket, amennyiben történetüknek a szűkebb kört érintő mondanivalón túl tágabban értelmezhető üzenete van.

A családi legendárium összekapcsolódhat egy történelmi korszakkal, illetve a történetek időtlenné, általános érvényűvé is válhatnak.

A MODEM olyan jelentkezőket keres tehát, akiknek a története összeilleszthető a készülő kiállítás már létező koncepciójával.

A kortárs képzőművészek munkái mellett szeretnék bemutatni a régióhoz kapcsolódó családi történeteket.

„Ezeket a történeteket az emlékezés és az archívum, az emlékezés és a történelem, az emlékezés és a kulturális emlékezet, a rituális és írásba foglalt emlékezet fogalompárjainak megértésén és a saját családi vizuális archívumra vonatkoztatva szeretnénk előhívni” – olvasható a MODEM honlapján a projektről.

„Mindeközben azt a kérdést is felvetjük a projekten együtt dolgozók történeteiben, hogy miként jöhet létre kapcsolat a mikrotörténetek, illetve a felületes szemlélő által elszigeteltnek érzékelt emberi csoportok, valamint maguk az elsőre akár felületesnek számító szemlélők között.”

A kezdeményezés másik célja, hogy rávilágítson a hétköznapiság és a képzőművészet kapcsolatára.

Továbbá az alkotás folyamatát akarják bemutatni azon keresztül, hogy megmutatják a jelentkezőknek, hogyan kerülhetnek a családi fotóalbum lapjairól és a nagyi meséiből az audiovizuális technológia segítségével a múzeum falaira.

A jelentkezőktől egy 1500 karakteres Miért jelentkezem erre a projektre? munkacímű összefoglalót várnak, és maximum 4 családi képet. A workshopot vezető Don Tamás kurátor valamint Pettendi Szabó Péter képzőművész és egyetemi tanár 2019 januárjától kezdve öt hónap alatt összesen hat alkalommal találkoznak a jelentkezőkkel a MODEM-ben, egy-egy ilyen hétvégi program legalább négy órán át tart majd.

A projektben résztvevők 2019-től a MODEM örökös látogatóivá válhatnak, hiszen ingyenes bérletet kapnak ajándékba.

További információ ezen az email-címen kérhető, a jelentkezés határideje: 2019. január 14.

Forrás: MODEM, borítófotó: Fortepan

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum