KULTer.hu - Tanulj mesterszinten filmekről, filmezésről!
106672
post-template-default,single,single-post,postid-106672,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tanulj mesterszinten filmekről, filmezésről!

Filmelméleti mesterszakot indít a szegedi Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék, aminek keretében nagy hangsúlyt fektetnek majd a kortárs mozgóképkultúrára, így a videómegosztók és a közösségi média hozta változásokra is. A képzésre február 15-ig lehet jelentkezni.

A Szegedi Tudományegyetem új mesterképzése azoknak szól, akik az alapszakos tanulmányaik után filmmel szeretnének foglalkozni akár az elmélet területén, akár gyakorlatban.

A mesterszak sajátossága, hogy különös figyelmet szentel a mozgókép napjainkban átalakuló formáinak.

Így a közösségi média, a videomegosztók, a felhasználók tartalmainak, a digitális kultúra és mozgókép viszonyának, az átalakuló televíziós nyilvánosság és intézményesség, a forgalmazás, az ökokritikai megközelítés, a populáris kultúra kortárs kérdéseinek.

A mesterképzésre bárki jelentkezhet, aki megszerezte az alapszakos diplomáját és rendelkezik 50 (de legalább 20) kreditnyi ismeretanyaggal a képzéshez kapcsolódó ismeretkörökből:

  • filmelmélet
  • filmtörténet
  • művészettörténet
  • mozgóképkészítés
  • filozófia
  • irodalomelmélet
  • társadalomtörténet
  • színházelmélet
  • kommunikáció- és médiatudomány
  • kultúratudomány

A tanszék ígéri azonban, hogy ha filmes BA-ról érkezik valaki, annak is bőven szolgál majd újdonságokkal ez a képzés.

A szakon két specializációt választhatnak a leendő mesterszakos hallgatók, attól függően, hogy a film számukra kognitív kaland, ami az értelmezésről és a látásról szól, vagy inkább a kamera mögé akarnak állni és azon gondolkozni, hogy mi lesz a következő beállítás.

A filmelmélet specializációt tehát kifejezetten annak ajánlják, akit a filmesztétika vonz vagy a filmes újságírás, filmkritika területére készül.

A gyakorlati és elméleti kurzusokon magabiztos tudást szerezhetsz a filmtörténettel, kortárs vizuális kultúrával kapcsolatban, hogy szakszerűen nyilvánulj meg a filmtudományhoz kötődő kritikai műfajokban, amit élesben is kipróbálhatsz a tanszékhez kötődő Apertúra szakfolyóirat és az Apertúra Magazin hasábjain.

A filmkészítés specializáció másfajta szemléletet kíván.

A szegedi Filmtudomány mesterszak külön figyelmet szentel arra, hogy a kisfilmek gyártására készítse fel a hallgatókat.

Ennek megfelelően a gyakorlatközpontú specializációra azokat a jelentkezőket várja a tanszék, akik nyitottak az alkotói munkára, illetve arra, hogy csapatmunkában oldjanak meg kreatív feladatokat az újmédiás tartalom- és rövidfilmkészítés (trailer, videoesszé, reklámfilm, videoblog, online mozgóképes tartalmak) területén.

Bővebb információk a szakról itt érhetők el, a tanszék Facebook-oldala pedig itt található, jelentkezni február 15-ig az általános felsőoktatási felvételi jelentkezés keretében lehet.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum