KULTer.hu - Új ingyenes fotóarchívum analóg képekkel
107259
post-template-default,single,single-post,postid-107259,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Új ingyenes fotóarchívum analóg képekkel

Azopan Fotóarchívum néven analóg fényképek online archívuma indult el a napokban Romániában, melynek tartalma szabadon böngészhető, letölthető és megosztható, valamint országon belülről bárki elküldheti azokat a negatívokat is, amelyek már csak a helyet foglalják a padláson.

Az Azopan Fotóarchívum Szőcs Edgár, Fülöp Lóránd és Furó Lóránd-Félix közös projektje. Szőcs Edgárral a Transindex készített interjút, amelyben elmondta: az ötlet már tizenöt éve megszületett, és 2017 óta dolgoznak aktívan a megvalósításán. Tavaly januárban indították a Régi fotók Erdélyből Facebook-csoportot, egyfajta bevezető lépésként.

A cél a csoporttal és az archívummal, hogy a régi képek jó minőségben, a fényképész nevével együtt, rendezett formában kerüljenek az internetre.

Az online archiválás fontos az alapítóknak, ezt Szőcs az erdélyi katolikus püspök, Márton Áron temetésével kapcsolatban így fejtette ki: „Ott van például [az Azopan gyűjteményében] egy színes sorozat Márton Áron temetéséről. Nyilvánosan fekete-fehér is alig van, nemhogy színes. Az egyháznak tudtommal elég sok fotója készült, de valamiért nem nyilvánosak, legalábbis online nem elérhetőek.”

„2019-ben, úgy gondolom, hogy minden online kellene legyen.”

Az Azopan Fotóarchívum elnevezését részben az azonos nevű fekete-fehér fotófilmről kapta, amelyet a marosvásárhelyi Azomureș gyártott, és az 1990-es évek végéig a legelterjedtebb volt Romániában. Ugyanebben az időszakban Magyarországon a Fortepan volt a hasonlóképpen elterjedt termék – és az Azopan másik motivációja a névadásban éppen a magyar fotóarchívum előtti főhajtás volt.

Nem pusztán követni kívánják a Fortepan mintáját, de együttműködésre is készül a két archívum.

A Fortepanon „romániai” címkével megjelölt képek bekerülnek az Azopan gyűjteményébe is, illetve ami érdekes lehet a magyar archívum számára, azt megosztják majd az adatbázisok között. Az Azopan lokális gyűjteményekkel és mind magyar, mind román nyelvű médiumokkal tervez együttműködést. Az is fontos számukra, hogy az archívum ne kizárólag erdélyi legyen, hanem az egész országra kiterjedjen, és ezzel összhangban három nyelven olvashatóvá váljanak az információk.

A frissen indult weboldalon 7000 kép érhető el, azonban további 15-20 ezer vár feldolgozásra.

A további felajánlásokat akár kép, akár negatív formájában is szívesen fogadják. Több fotóstól kaptak nagyobb anyagot, például Erdélyi Lajostól, Török Gáspártól, Bálint Zsigmondtól. Hagyatékok is kerültek a birtokukba, néha kalandos úton: „Említhetek olyan gyűjteményt is, amit az egyik nagybányai segítőtársunk a szemétből szedett ki. Volt egy tanár szomszédja, aki rengeteget fotózott, az örökösei pedig egyszerűen kidobták a rengeteg diafilmet.” – mesélte Szőcs.

Forrás: Transindex, fotók: Azopan Fotóarchívum

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. Júl. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum