KULTer.hu - Lenyűgöző Lynch-tárlat lesz Budapesten
106970
post-template-default,single,single-post,postid-106970,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Lenyűgöző Lynch-tárlat lesz Budapesten

A Budapest Fotófesztivál közép-európai premierrel nyitja meg 2019-es rendezvénysorozatát: a nyitókiállítást nem más, mint David Lynch, az amerikai független film élő legendája, a Twin Peaks és a Mulholland Drive rendezője jegyzi.

A rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész Lynch-et következetesen egyedi képi világ jellemzi. A Kis történetek (Small stories) című fotósorozat eredetileg 2014-ben, a párizsi fotóhónapra, a Maison Européenne de la Photographie-ra készült.

Eddig mindössze három alkalommal volt látható a világon.

Budapesten Szarka Klára fotótörténész lesz a kiállítás kurátora.

Lynch a láthatatlan összefüggések, a kimondhatatlan érzések felszínre hozására, a fantázia felszabadítására késztet.

„Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó hatással volt a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója – a kultikus rajzoló Norman Rockwell-től a mai thrillerekig.” – áll a Műcsarnok közleményében.

„Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek egy olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk. A Kis történetek (Small stories) egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket.”

Filmes munkáihoz hasonlóan képein is az álomszerűság dominál, melynek erejét a tudattalan és a valóság közti összefonódás adja.

A kiállítás a harmadik éve megrendezett Budapest Fotófesztivál exkluzív nyitányául szolgál majd február 28-án. A kiállítás március 1-től június 2-ig lesz látható a nagyközönség számára, kísérőként sokszínű programokkal és ismert tárlatvezetők meghívásával is készül a múzeum.

Forrás: Műcsarnok

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum