KULTer.hu - A horvátok már nem ajánlják Anne Frankot
108058
post-template-default,single,single-post,postid-108058,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A horvátok már nem ajánlják Anne Frankot

Felháborodást keltett Horvátországban, hogy Anne Frank naplóját az oktatási minisztérium döntésére kivették az iskolai programból – közölte a helyi sajtó. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az ajánlott olvasmányok listájára való visszahelyezését követelik.

„Anne Frank naplója lekerült az iskolai olvasmányok listájáról. Nem tudjuk miért, de azt tudjuk, hogy ez a mű nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük, meddig mehet el az emberi gonoszság egy sötét korszakban” – olvasható az interneten indított petícióban. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban.

Anne Frank idén lett volna kilencven éves, rövid életéről naplója vall.

Frankfurt am Mainban született, de a fasizmus uralomra jutása után, 1933-ban szüleivel Amszterdamba emigrált. A náci zsidóüldözés miatt két évig (1942–1944-ben) nyolcadmagával egy amszterdami ház rejtekében bujkált, míg fel nem fedezték és el nem hurcolták. Ez alatt az idő alatt vezette posztumusz kiadott naplóját.

Anne Frank Bergen-Belsenben, a koncentrációs táborban halt meg 1945. márciusában.

Egy volt lágertársa, a ma Svédországban élő Margita Pettersson asszony így emlékszik vissza a tizenhat éves lány halálára: „Halott nővére mellett feküdt, próbáltam erőszakkal belédiktálni néhány falatot, de hiába. Emlékszem, egyik nap azt mondta: ’Kérem, ne adjon többet enni. Nem bírok tovább élni.’ – másnap meghalt, nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt.”

Horvátországot azért is érinti érzékenyen a téma, mert a második világháborúban kikiáltott Független Horvát Államban (NDH) a horvátok is követtek el háborús bűnöket.

Az usztasa mozgalom egyike volt azoknak a szörnyű rendszereknek, amely együttműködött a nácikkal több tízezer zsidó, szerb és roma megsemmisítésben. A jasenovaci komplexumban, amelyet horvát Auschwitzként is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer ember halt meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a rezsimmel.

Az áldozatok között sok ezer gyermek is volt.

Blazenka Divjak oktatási miniszter csütörtökön közösségi oldalán azt írta: megértette az üzenetet és elfogadja a kritikát. „Megkértem a kollégáimat, hogy azonnal állítsanak össze egy kérdőívet, amelyet szétküldenek majd az általános és középiskolai irodalomtanárok számára, és a válaszok alapján állítjuk össze az ajánlott házi olvasmányok listáját” – közölte.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum