KULTer.hu - Dés Lászlóé az Artisjus életműdíja
108114
post-template-default,single,single-post,postid-108114,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Dés Lászlóé az Artisjus életműdíja

Az Artisjus 19. alkalommal adta át zenei díjait, a ceremónián Dés László mellett többek között Kurtág György, Bérczesi Róbert, Apey és a Modern Art Orchestra is elismerésben részesült.

Dés László életműdíjat vehetett át február 18-án, amikor a szerzői jogvédő irodánál minden a dalszerzésről és a szerzők ünnepléséről szólt: napközben a Dalszerző Expón, este az Artisjus Díjátadón. Repertoárja széles skálán mozog: a filmzene, a musical, a dzsessz, a kortárs darabok, dalok és a balettzene területén is marandandót alkotott, ma is aktív szerző és előadó. Musicaljei (Valahol Európában, a Dzsungel könyve vagy épp a legutóbbi Pál utcai fiúk) elsöprő közönségsikert arattak. Munkásságát számos művészeti elismeréssel jutalmazták, többek közt Huszka Jenő-, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjjal. 

„Ő az, aki dzsesszmuzsikusként át tudta törni a műfaji határokat.”

Sokoldalúságáról, gazdag életművéről Malek Miklós méltatása így folytatódik: „Sosem feledve, egyben felhasználva [a dzsessz] értékeit, egy kifejezetten dallamos zenei világban is maradandót tudott alkotni. Művészi hitelességét és értékét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Dés László képes megtölteni a több mint tízezres Budapest Sportarénát – személyisége és művei ilyen közegben is megállják helyüket.”

A díj történetében először idén két csapat is szerepel a díjazottak között.

Ők az alkotói közösségként folytatott kiválószerzői munkájukért kapják az elismerést. Összesen hét zenei kategóriában díjazták a szerzőket, valamint idén is átadták a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést. Az Év Komolyzenei Műve kategóriában az a Fin de Partie című opera nyert, mely Kurtág György első zeneszerzése a műfajban, és melyet az International Opera Awards-ra is jelöltek.

A díjazottak:

 • Könnyűzenei alkotói életműdíj – Dés László
 • Az Év Könnyűzeneszerzője – Szabó Tibor (Magna Cum Laude)
 • Az Év Könnyűzenei Szövegírója – Bérczesi Róbert (Hiperkarma)
 • Az Év Produkciója – Modern Art Orchestra: Bartók: Tizenöt magyar parasztdal
 • Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói
  – Mörk szerzői közössége,
  Áron András „Apey”
  Blahalouisiana alkotói csapata
 • Az Év Komolyzenei MűveKurtág György: Samuel Beckett: Fin de Partie (opera)
 • Az Év Junior Komolyzenei AlkotójaDobos Dániel
 • Az Év MagyarnótaszerzőjeVarjasi Ildikó

A harminc évnél fiatalabb alkotókat ötödik éve ismerte el Junior Artisjus-díjjal az egyesület. Célja, hogy a zeneszerzőket, szövegírókat állítsa reflektorfénybe, és ezáltal felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára. Az Artisjus-díjat ezúttal is a szakma ítélte oda: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján az Artisjus zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről. A harminc év alatti könnyűzenei szerzők díjazását egy külön erre dedikált szakmai bizottság készítette elő.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum