KULTer.hu - Farkas Franciska levele Brad Pittnek
108341
post-template-default,single,single-post,postid-108341,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Farkas Franciska levele Brad Pittnek

Roma hősök címmel rendez szimpóziumot, kiállítást és mutat be drámakötetet a Független Színház Magyarország március 27-én, a színházi világnapon Budapesten. Az olvasót Írországtól az Egyesült Királyságon, Svájcon és Magyarországon át Romániáig vezető első roma drámakötetben Magyarországot Farkas Franciska Levél Brad Pittnek című színdarabja képviseli.

Az egész napos esemény a roma színházat, a történetmesélés műfaját és a drámai hősöket helyezi középpontba – olvasható a szervezők közleményében.

A délelőtti szimpózium után a Goethe Intézetben mutatják be a drámakötetet. A rendezvényen a drámákból egy-egy részletet színészek tolmácsolásában is láthatnak az érdeklődők. A kötet ismertetője szerint az öt dráma abban is segít, hogy rátaláljunk saját hőseinkre. Farkas Franciska, akit hazai egész estés filmekből és az Aranyélet című sorozatból ismerhetnek a nézők, saját életéről vall kíméletlen őszinteséggel. Mihaela Dragan darabjából a mai Romániában élő cigány nők életéről, kihívásairól kaphatnak képet az olvasók.

Michael Collins tapasztalatain keresztül az ír vándorcigányok, a travellerek élete elevenedik meg.

A brit Richard O’Neill drámája a skót traveller Jess Smith-nek a skót miniszterelnökkel szembeni személyes küzdelméről szól, amelyet a travellerek emberi jogainak elismertetéséért folytatott. Dijana Pavlovic műve a svájci jenis kisebbséghez tartozó írónő, Mariella Mehr történetét és a XX. századi svájci biológiai népirtás részleteit tárja az olvasók elé.

Balogh Rodrigó, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője szerint az alkotások és a drámai hősök ugyanolyan sokszínűek, mint maguk a roma emberek és közösségek.

„Szükségünk van olyan hétköznapi hősökre, akiknek a történeteiből erőt meríthetünk a mindennapokban. A kötetből értékvezérelt európai polgárok történeteit ismerhetjük meg a színház világnapján” – fogalmazott.

Az esemény zárásaként a Független Színház Magyarország előadásában Dömök Edina látható Richard O’Neill Legnehezebb szó című darabjában az RS9 Színházban. A színházi világnap alkalmából Igor Krikunov, az ukrán roma kőszínház, a Romance igazgatójának üdvözletét is közvetítik a nézőknek.

Az európai roma színházat bemutató kiállítás helyszíne a Rákóczi téri csarnok.

Itt nagyméretű plakátokon keresztül színházi alkotókat, drámai hősöket és az ő gondolataikat ismerhetik meg a látogatók. A kiállítás április 7-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI, borítófotó: Vincze Alina

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum