KULTer.hu - Goda Gábor kapta az Eck Imre-díjat
108440
post-template-default,single,single-post,postid-108440,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Goda Gábor kapta az Eck Imre-díjat

Goda Gábor koreográfusnak ítélte oda idén az Eck Imre-díjat az elismerésről döntő kuratórium. A kitüntetést vasárnap, a Cseppkánon című előadás előtt adták át Budapesten, a Müpában.

Mint Eck Júlia, az Eck Imre Közalapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadón elmondta:

Goda Gábor hasonlóan innovatív szemléletmódot képvisel a 21. században, mint Eck Imre tette a 20. században.

Goda Gábor a díj névadójához hasonlóan egy kísérletező, kreatív művész, aki olyan alkotóműhelyt hozott létre, amelyben a társulat tagjai, munkatársai és alkotótársai is egyben.

Eck Imrének az újító gondolkodás, új táncnyelv és új alkotóműhely létrehozása volt a célja, így jött létre az első magyarországi modern balett társulat, a Pécsi Balett.

Az alapítvány kétévente jutalmazza Eck Imre-díjjal azokat az alkotóművészeket, aki az alapítói okiratban megfogalmazottak szerint szemléletmódjukban és világlátásukban folytatói az Eck Imre által teremtett színházi kultúrának. Ennek értelmében egyszerre képviselik a magyar és európai értékeket, a művészeti ágak komplexitásában fejezik ki az emberi élet érzelmi-gondolati világát és viszonyrendszerét, továbbá az alkotás és a befogadó élő kapcsolatát szolgálják.

Goda Gábor meghatározó koreográfus, rendező, író és előadóművész, 1985-ben alapította társulatát, az Artus-t.

Tanított a Budapest Színművészeti Főiskolán, a Budapest Tánciskolában és a Kortárs Tánc- és Színházi Műhelyben, vendégjátékai több kontinensen is szerepeltek. Jelenleg is futó előadása a Füst, avagy a színház elfoglalása a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban, amelynek létrehozásában a rendező alkotótársaként vett részt.

Forrás: MTI, borítófotó: Pécs MJV

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum