KULTer.hu - Grendelre és Tandorira emlékeznek
108167
post-template-default,single,single-post,postid-108167,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Grendelre és Tandorira emlékeznek

A közelmúltban 70 évesen elhunyt Grendel Lajosra a felvidéki Somorján, a 80 évesen eltávozott Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten szerettei és tisztelői.

Február 21-én (csütörtökön) 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a somorjai Mozi klubban.

Az est vendégei: Tőzsér Árpád, Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár. A megemlékezésre a belépés ingyenes.

A házigazda Mészáros Sándor, irodalomtörténész, a Kalligram főszerkesztője így ajánlja a beszélgetést: „Soha nem hallottam panaszkodni. Ami lehet véletlen. Ám könyvei is masszívan ellenállnak annak a sérelem- és panasz-kultúrának, ami a kisebbségi létben szinte kikerülhetetlen és mérhetetlenül fárasztó.”

Február 22-én (pénteken) 18 órától a Három Hollóban,  24-én (vasárnap) 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékeznek Tandori Dezsőre.

A Szépírók Társasága és a Három Holló által rendezett TANDO RITUS EST első felében Rajk Judit tart előadást Tandori-dalok címmel, amit Kornis Mihály emlékműsora követ Ferencz Győző Tandori-válogatásából.

Az est további részében Tandori-versekkel vagy saját szövegekkel emlékezik G. István László, Halasi Zoltán, Kántor Péter, Kukorelly Endre, Ladik Katalin, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Várady Szabolcs, Vihar Judit, Szkárosi Endre, Tábor Ádám, Mesterházi Mónika és még sokan mások.

A Petőfi Irodalmi Múzeum által szervezett vasárnapi virrasztás résztvevői is egy-egy saját írás vagy Tandori-vers felolvasásával adóznak kortársuk emléke előtt.

Költők, írók, az írószervezetek tagjai, valamint a társművészetek képviselői, színészek és zenészek virrasztanak majd, valamint filmbejátszásokkal is készül a múzeum. Fellép többek közt Dés László, Galkó Balázs, Hegedűs D. Géza, Hobo, Huzella Péter, Jordán Tamás, Kálloy Molnár Péter, Máté Gábor, Márta István, a Sebő együttes, Takács Kati és Tamás Benedek (Kosbor) is. A megemlékezés szervezője, házigazdája Turczi István.

Tandori tisztelői az előcsarnokban felállított emlékfal előtt helyezhetik el virágaikat.

Borítófotó: Úgy tudjuk!

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum