KULTer.hu - Menedékkérő író kapta a 25 milliós díjat
107772
post-template-default,single,single-post,postid-107772,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Menedékkérő író kapta a 25 milliós díjat

Behrouz Boochani írót 6 éve a Pápua Új-Guineához tartozó Manus-szigeten tartja foglyul az ausztrál menekültügy, ám ő kapta a legnagyobb pénzjutalommal járó ausztrál díjat az általa átélteket leíró No Friend But The Mountains (Barát egy sincs, csak hegyek) című debütáló kötetéért.

Az iráni kurd menedékkérő író nem csupán a tényirodalom kategóriában nyerte el a Victorian Premier díját, hanem a fődíjjal is őt ismerték el, így összesen 125 ezer ausztrál dollár (25,1 millió forint) pénzjutalomban részesült. „Ellentmondásos érzés”, mondta Boochani az első díja után, (azonban még a fődíj nyertesének kihirdetése előtt) a The Guardiannek.

„Nem azért írtam ezt a könyvet, hogy csupán egy díjat nyerjek vele.”

Bachooni elfogadta a díjat, melyet a könyvét fársziról angolra fordító Omid Tofighian vett át helyette. Az író korlátozott lehetőségei miatt videó formájában köszönte meg az elismerést.

A videóban többek között hitet tett amellett, hogy a szavak átjuttatnak a rácsokon.

„Ez bizonyítja, hogy a szavaknak még mindig megvan az ereje, hogy embertelen rendszereket és szervezeteket vonjon felelősségre. Mindig is mondtam, hogy hiszek a szavakban és az irodalomban. Hiszem, hogy az irodalomnak lehetőségében áll változtatni és dacolni a hatalmi struktúrákkal. Az irodalom megadhatja nekünk a szabadságot.”

A Victorian Premier hét kategóriájában idén is a nők dominálnak.

A Bennszülött irodalom díját Kim Scott kapta a Taboo (Tabu) című regényért, mely azt írja le, hogy egy modern közösség hogyan dolgoz fel egy, a Noongar régióban történt tömeggyilkosságot. A közönségdíjjal Bri Lee Eggshell Skull (Tojáshéjkoponya) című memoárját ismerték el, mely arról szól, hogyan küzdött az igazságszolgáltatás rendszerében a gyerekkorában átélt szexuális zaklatás megbüntetéséért.

Behrouz Boochani videója itt tekinthető meg egészében.

Forrás: The Guardian, borítófotó: Amnesty International

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum