KULTer.hu - Ők az Aegon Művészeti Díj esélyesei
107917
post-template-default,single,single-post,postid-107917,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ők az Aegon Művészeti Díj esélyesei

A 3 milliós Aegon Művészeti Díjért három verses-, két novelláskötet és öt regény versenyzik tovább a közzétett rövid lista alapján. Idén a tavalyi mezőnyt uraló Magvető és a Jelenkor mellett a Kalligram is képviselteti magát egy kötettel. A nyertes nevét tavasszal hirdetik ki.

Játékosság, szabadság, fantázia, változatos történelmi idők és kultikus helyszínek – ilyen az Aegon-díj 2019-es rövidlistája. Egy költő legelső regényével, egy író tizenöt évnyi novellával, vagy egy hatszáz oldalas verseskötet szerzője lesz a díjazott?

Több mint nyolcvan kötetet jelöltek a könyvkiadók – a shortlist a hétfős zsűri szavazatai alapján állt össze, akik egészen addig nem tudnak egymásról, amíg a tízes lista el nem készült. Jelöltjeikre titkosított online felületen szavaztak, a nyertesről viszont már élő vitában, konszenzusos szavazással döntenek majd. Névsoruk a díjazottat bejelentő sajtótájékoztatón válik nyilvánossá.

A 2019-es Aegon Művészeti Díj rövidlistája ABC-sorrendben:

  • Dragomán György: Rendszerújra, Magvető Kiadó
  • Garaczi László: Hasítás, Magvető Kiadó
  • Kemény István: Nílus, Magvető Kiadó
  • Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem, Magvető Kiadó
  • Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy, Magvető Kiadó
  • Márton László: Két obeliszk, Pesti Kalligram
  • Simon Márton: Rókák esküvője, Jelenkor Kiadó
  • Szvoren Edina: Verseim, Magvető Kiadó
  • Takács Zsuzsa: A Vak Remény, Magvető Kiadó
  • Tolnai Ottó: Szeméremékszerek (A két steril pohár), Jelenkor Kiadó

2019 Aegon Művészeti Díjas szerzőjéről tavasszal dönt a zsűri, a nyertes könyv írója az április 8-i ünnepi gálán veheti át elismerését a Katona József Színházban. A díjazott 3 millió forintos elismerést kap, művének sikerét további több millió forint értékű médiamegjelenéssel támogatja a díjalapító Aegon Biztosító.

A tíz könyvről oktatási anyag, komplex irodalmi óravázlat készül középiskolai magyartanárok számára, ezek – ahogy a megelőző években – felkerülnek a díj honlapjára és ingyenesen elérhetőek lesznek. A díjat tavaly Nádas Péter, 2017-ben pedig Krasznahorkai László vehette át.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum