KULTer.hu - A Booker-díj a Szilícium-völgyből él tovább
108473
post-template-default,single,single-post,postid-108473,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A Booker-díj a Szilícium-völgyből él tovább

A Man Booker-díj a Crankstart Alapítványban talált új szponzorra, miután január végén nyilvánossá vált, hogy az utóbbi 18 év főszponzora, a Man Group kiszáll a díj mögül. A díj neve júniustól újra Bookerre rövidül.

A Booker-díj Alapítvány elnöke, Helena Kennedy elmondása szerint számos jelentkező közül választották ki az új szponzort.

Az új szponzor június 1-től a brit techmilliárdos és életrajzíró Michael Moritz és felesége, Harriet Heyman amerikai író jótékonysági szervezete lesz. A Crankstart Alapítvány egyelőre öt évre vállalta a támogatást, a díj kategóriái, összege és kiosztásának feltételei nem változnak.

A Crankstartot a pár azért alapította, hogy segítsék „az elfeledetteket, a kisemmizetteket, a szerencsétleneket, az elnyomottakat és azokat az ügyeket, ahol egy kis segítség mindent megváltoztat.” Az alapítvány korábbi tevékenysége keretében többek között 75 millió fontot (27,5 milliárd forintot) adományozott az Oxfordi Egyetemnek, hogy kevésbé tehetős diákok is nyugodt körülmények közt tanulhassanak ott. A kezdeményezést azoknak az idegeneknek a nagylelkűsége inspirálta – nyilatkozta Moritz 2012-ben –, akik a zsidó menekültként a náci Németországból Angliába érkezett szüleit befogadták.

Moritz a Time magazin újságírójaként életrajzot írt Steve Jobsról és az Apple-ről, mielőtt a Szilícium-völgy gazdasági oldalára váltott.

Többek között befektetett az 1999-ben még startupnak számító Google-ba is. A Booker-díj támogatásáról felesége és a maga nevében következőképpen nyilatkozott: „Egyikünk sem tud olyan napot elképzelni, amikor egyáltalán ne töltenénk időt olvasással. A Booker-díjak a kiváló szépirodalomból fakadó belátások, felfedezések, az élvezet és öröm terjesztésére szolgálnak.”

„Meg vagyunk győződve arról, hogy a Crankstart Alapítványban szimpatikus és tiszteletreméltó filantróp finanszírozót találtunk, amely osztozik a BPF (Booker-díj Alapítvány) értékeiben és jövőképében” – válaszolta a díjakat kiosztó szervezet a kérdésre, helyes-e, hogy egy brit irodalmi intézményt egy szilikon-völgyi milliárdos szponzorál majd.

Forrás: The Guardian, borítófotó: Booker-díj Alapítvány

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum