KULTer.hu - A legütősebb független színházi előadások
109029
post-template-default,single,single-post,postid-109029,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A legütősebb független színházi előadások

Ismét közeleg a Bánkitó Fesztivál, Magyarország egyik meghatározó független színházi szemléje, ahol mindig megtalálhatók az ország legizgalmasabb alkotóinak friss darabjai. A szervezők idén július 10. és 13. között várják a minőségi kultúra szerelmeseit többek közt Császi Ádám nagy sikerű Cigány magyarjára, a Stereo Akt Tübingenben debütált European Freaks-ére, továbbá a TÁP Egyperces Színházára.

A Bánkitó Fesztivál 2019-es tematikája: buborékok a társadalomban.

A buborékok, amikből nehéz kilátni és még nehezebb kitörni, azok a buborékok, amelyek egy szinten összetartanak, egy más szinten azonban széthúznak, azok a buborékok, amikre a fesztivál színházi programja is reflektál.

A Császi Ádám rendezte Cigány magyar című előadásában 4 roma – 1 színész és 3 civil saját emlékeiket dolgozzák fel.

A Mentőcsónak Egység és A Tudás Hatalom közös produkciójában Farkas Franciska, Oláh Edmond, Pászik Cristopher és Varga Norbert beszélnek olyan eseményekről, amelyekről a híradó elmulasztott beszámolni, pedig mindenkinek tudnia kellene róluk. Nincs díszlet, nincs hangosítás, nem a szokásos vekengés a magyar nyomorról, hanem a sokszor idézőjelbe tett valóság középpontba állítása.

A Boross Martin által rendezett European Freaks fókuszcsoportos színházi kísérlet az Európai Unió válságáról és jövőjéről szól.

Végleg kipukkad a buborék, vagy eddig sem volt más, mint üres maszlag? A Stereo Akt előadói Eurohumanoidokat, társas robotokat alakítanak, akik létezésének a célja, hogy segítsék az európai közösséget, és Európát egy jobb hellyé tegyék. Az előadás során néhány önként jelentkező Bánkitó-polgár részvételével a robotok egy rendhagyó fókuszcsoportos kutatást szerveznek, hogy adatokat gyűjtsenek az EU-hoz fűződő tudatos és tudatalatti viszonyaikról, politikai attitűdjeik mögötti érzelmi töltetekről. Közben a nézők sem csak megfigyelői, hanem – mint a kutatás megrendelői – döntéseikkel és véleményükkel maguk is aktív alakítóivá válnak a kutatásnak, választásaik kihatással vannak az Eurohumanoidokra és a fókuszcsoport résztvevőire is.

A Kelemen Kristóf, Pálinkás Bence György, Regényi Júlia és Tarr Judit által alkotott négyes előadása egy fekete humorú, improvizatív módon születő komédia, egy hungarikumismereti vetélkedő, ahol maguk a nézők a versenyzők.

A Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás a kis magyar korruptság mintapéldánya, a nézők pedig maguk döntik el, mennyire vesznek részt a játékban.

Végignézhetik a politikai korrektség földbe döngölését, vagy szerepbe bújnak, és az előbbre jutás reményében tovább építik azt a rendszert, amelyben a hangzatos mondatok mögött cinizmus rejlik, és ahol a nemzeti értékek tartalom nélküli felhasználása lehet a karrierépítés alapja.

A következő produkció Egy exkluzív előadás egy percben, egy nézőnek, egy helyszínen.

Az Egyperces Színház Vajdai Vilmos rendezésében a kisebbségi, nemzeti és nemzetek közti fókuszt az egyének saját bejáratú buborékjaira helyezi át. A darab egyetlen nézője egyben mindig főszereplő is, akit a TÁP Színház színészei kalauzolnak egy meghökkentő, határokat feszegető, 60 másodpercig tartó szituációban. A tréfás, abszurd kaland könnyed szórakozás formájában segít kilépni a komfortzónából. Meghökkent, megnevettet, kizökkent. És közben az a buborék is kipukkadhat.

Az egyes előadásokra a fesztivál alatt minden nap 11 órától 13 óráig a helyszínen lehet jegyet kérni, amelyek érkezési sorrendben kerülnek kiosztásra. Érdemes sietni, mert általában gyorsan elkapkodják őket!

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum