KULTer.hu - Emberi jogi filmdíjat nyert a Könnyű leckék
108506
post-template-default,single,single-post,postid-108506,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Emberi jogi filmdíjat nyert a Könnyű leckék

Két díjat nyert a ZagrebDox Fesztiválon Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje, az ifjúsági zsűri különdíja mellett a legkiemelkedőbb emberi jogi témájú filmeknek megítélt Movies That Matter-díjat is hazavihette.

A film egy fiatal szomáliai lány életét tárja a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezd Magyarországon.

A zágrábi dokufilmes fesztivál ifjúsági zsűrije különdíjjal jutalmazta Zurbó Dorottya első önálló rendezését, indoklásában méltatva a Könnyű leckék című portré „egyszerűségét és mozifilmszerűségét”.

A ZagrebDox több mint száz dokufilmet vonultatott fel.

Ezek közül nyerte el a magyar alkotás a Movies That Matter-díj zsűrijének elismerését, melyet az emberi jogokért leginkább kiálló filmért osztanak ki. A különdíj indoklása szerint „a Könnyű leckék egy fiatal szomáliai menekült erőteljes és személyes története, aki Magyarországon találja magát.

A kiváló dramaturgia és vágás érezteti Kafia magányos útját.

Az identitásról, elfogadásról és új otthon találásáról szóló, árnyaltan felépített, személyes történet egyetemes kérdéseket tesz fel arról, hogyan találhatjuk meg helyünket a világban, ha nem térhetünk vissza oda, amit egykor otthonunknak hívtunk. A helyzet súlya és a nehéz döntések ellenére Kafia rugalmassága, ereje és sugárzó lénye miatt az előtte tornyosuló akadályok könnyű leckéknek tűnnek. Lenyűgözött minket lelkiereje, mellyel megpróbált emberséget találni a világban, holott egyszer már elveszített mindent.”

 A Könnyű leckék az Inkubátor Programban készült, az Éclipse Film gyártásában, már világpremierje is sikeres volt a locarnói filmfesztiválon. A hazai mozikban október 11-én mutatta be az ELF Pictures.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum