KULTer.hu - Folytatódik a DESZKA Fesztivál Debrecenben
108652
post-template-default,single,single-post,postid-108652,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Folytatódik a DESZKA Fesztivál Debrecenben

A debreceni Csokonai Színház 13. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar drámák seregszemléjét, amelyen 27 előadást láthat a közönség március 29. és április 6. között. Lesz regényátirat egy haditudósító élményeiről, tízparancsolathoz rendelt sorstragédia, thriller-vígjáték három családról egy plüsskutya gombszemén keresztül és szürreális nyomozás a betegség megértésére is.

A DESZKA egyedülálló, hisz az egyetlen magyarországi fesztiválként kortárs drámák és új színházi szövegek köré épül. A seregszemle idén is felsorakoztat kőszínházi és független, budapesti, vidéki, valamint határon túli előadásokat, s mára a program egyenrangú része a báb- és gyerekszínházi, valamint az ifjúsági tantermi forma is.

A programban egyszerre láthatók a legizgalmasabb és leginnovatívabb kőszínházi és független produkciók.

A fesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet a fiatal színházi generációk bemutatására a DESZKA-, a GÖRDESZKA-programban és a Nyílt Fórum felolvasóestjein egyaránt. 2017-től a fesztivál keretében zajlik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum második fordulója, amely születőben lévő magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy a felolvasóesteken bemutatják az alkotókat is. A fesztivál így a klasszikus színházi alkotófolyamat kiindulópontjának és végeredményének a fóruma.

Az érdeklődők a kortárs magyar drámai szövegek színpadra vitelének is tanúi lehetnek.

Az idei programban két olyan előadás szerepel, amely korábban a Nyílt Fórum drámafejlesztési programjában vett részt: Kovács Dominik – Kovács Viktor: Mintapinty, Znajkay Zsófia: Rendezői változat.

Az idei seregszemle programjába a válogatói lista több mint 100 előadásából végül 27 került be.

A Vajdaságból, Szabadkáról két színdarab érkezik, a The End a Kosztolányi Dezső Színház előadásában és a Ki tudja, látsz-e még a Szab-Way Színházi Szervezet közvetítésében. Erdélyből Debrecenbe utazik egy önálló előadás (Liget, Váróterem Projekt, Kolozsvár), és egy koprodukció (Sára asszony) a Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház együttműködésében.

Tizenhárom előadás érkezik a fővárosból és tíz hazai vidéki színházakból.

A produkciók létrejöttének hátterével az egyre népszerűbbé váló szakmai beszélgetéseken ismerkedhetnek meg a résztvevők. A XIII. DESZKA Fesztiválon Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező, Árkosi Árpád rendező, Dobák Lívia dramaturg, Nánay István kritikus és Visky András író, drámaíró, dramaturg értékelik az előző nap látott előadásokat. A kötetlen beszélgetések során, amelyekbe bárki bekapcsolódhat, szélesebb esztétikai és színháztörténeti kontextusba helyeződnek az előző nap látottak.

Egy kortárs fesztiválon a legfontosabb, hogy az előadások szerzőivel, dramaturgjaival, rendezőivel és a színészekkel is találkozhassanak az érdeklődők.

A DESZKA díszvendége Pass Andrea író, rendező lesz. Munkásságával, alkotói módszereivel egy portrébeszélgetés keretében ismerkedhet meg a közönség. A fesztivál programjában két előadás kötődik az ő nevéhez. Az Eltűnő ingerekben egy szürreális történetben édesapja betegségét és halálát vitte színre (a főszereplő Hajdu Szabolcs). A Vándorkutyában minden hétvégén más család viszi haza a plüssállatot, a gyerek pedig elmeséli az óvodában, hogy milyen volt az eb hétvégéje.

A családi titkok, takargatnivalók könyörtelenül felszínre törnek, s a groteszk misztikum övezte játékban mindenki a vándorkutyát hibáztatja.

Az idei DESZKA záróeseményén Kassák Lajos válogatott verseit hallgathatja meg a közönség.

A szövegek tolmácsolására Keszég László színész és négy zenész vállalkozik: Harcsa Veronika énekel, Márkos Albert csellón, Benkő Róbert nagybőgőn, Pándi Balázs pedig dobon játszik a rendhagyó koncerten.

A jegyárusítás március 7-től tart, teljes program a fesztivál honlapján olvasható.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum