KULTer.hu - Krasznahorkai díszdoktori címet kapott
109274
post-template-default,single,single-post,postid-109274,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Krasznahorkai díszdoktori címet kapott

„A magyarországi média szinte teljes csendjében örömmel tudatjuk, hogy Krasznahorkai Lászlót március 26-án a Babeș-Bolyai Tudományegyetem doctor honoris causa címmel tüntette ki. Az ünnepélyes ceremónián a laudációt Selyem Zsuzsa egyetemi docens tartotta.” – ez a rövid bejegyzés és a hozzá tartozó fénykép tudósít Krasznahorkai hivatalos Facebook-oldalán a díszdoktorrá avatásról.

Krasznahorkai az első magyarországi író, aki a romániai, kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem díszdoktora lett.

Az avatási ceremónián a laudációt Selyem Zsuzsa író, irodalomtörténész, az egyetem magyar irodalom tanszékének kortárs szakosa tartotta románul, majd magyarul. Méltatásában a dunszt.sk beszámolója szerint említette, hogy Susan Sontag a Sátántangó olvasása után Krasznahorkait mint Apokalipszis-szakértőt Gogolhoz és Melville-hez hasonlította. „Krasznahorkai László számára a tradíció soha nem vernakuláris – mondta Selyem Zsuzsa –, még ha egy közép-kelet-európai, magyar kisvárosról vagy eső áztatta pusztaságról ír is.

Addig részletezi, addig bontja molekuláira a történéseket, hogy a világ egyetemes létezési mintázatait látjuk.

Az egyetemes emberi és állati szenvedés mintázatait, ezt mutatja, mert ez látható molekuláris szinten, még New Yorkból is. (…) Krasznahorkai nem éri be a mindennel, és ettől olyan felszabadító őt olvasni románul éppúgy, mint franciául vagy norvégül vagy koreaiul: miután a totális pusztulást tudomásul veszi, képes közelebb menni, még közelebb, míg föl nem ragyog egy tibeti szerzetes horpadt bádogbögréje, vagy egy Mao-egyenruhás kínai művelődési ház nó-előadásán a színésznő rá nem tekint évezredek szépségét és tudását sugárzó szemével.”

Krasznahorkai székfoglaló előadásában „elszámolt az irodalommal (…) saját irodalmával, olvasott, nem írt irodalmával.” Krasznahorkai ugyanis komolyan elgondolkodott a szemében alapvetően elkeserítő, az újságírók által időkitöltőnek, tudáshiány-leplezőnek használt kérdésen, tudniillik, hogy milyen szövegek voltak rá a legnagyobb hatással.

Összeállított és felsorolt hát egy százas listát, melynek élére Vojszkunszkij–Lukogyjanov Ekipazs Mekonga című könyve került.

Indoklása szerint: „Ezt a könyvet ún. kiváló tanulmányi teljesítményéért kapta Krasznahorkai Lacika, 5. osztályos tanuló a gyulai I. számú általános iskolában. Megtudtam belőle, hogy a dolgoknak felületi feszültsége van, és ez az erő tartja össze a dolgokat, a világot – a kérdés máig nem hagy nyugodni. Amúgy a regény kalandregény, szovjet módra.” Szerepel a listán Xenophon, Faulkner, Rilke, Franz Kafka, Hajnóczy Péter és Hermann Melville is, illetve Malcolm Lowry, V. S. Naipaul, Beckett és Pynchon, akit barátjának tisztelhet. A listából szemelvények és az előadásból további idézetek a dunszt.sk beszámolójában olvashatóak.

A borítófotót Marjai János készítette.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum