KULTer.hu - Újra a költészetet ünnepli Debrecen
109020
post-template-default,single,single-post,postid-109020,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Újra a költészetet ünnepli Debrecen

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Debreceni Költészeti Fesztivált április 8. és 11. között. Az idei programok Ady Endre életművét állítják központba.

„Idén januárban országosan megemlékeztünk Ady Endre halálának 100. évfordulójáról. Újra meggyászoltuk a költőóriást, a magyar líra nagy modernizálóját, a bátor újítót, a huszadik század eleji költészeti forradalom jelképpé váló alakját, aki – ahogy Pilinszky írja – »egy irodalomtörténeti pillanatban a glóbus ránk eső pontján magára vette és meg is fordította a világot«, s aki így a magyar irodalmi hagyomány megelevenítő megőrzésének és a nemzeti közösség – önkritikus – újragondolásának, újraszövésének egyik legnagyobb kezdeményezője is volt.” – indokolta a témaválasztást Szirák Péter, a fesztivál kurátora.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár szervezésében az idei fesztivál Ady életműve előtt tisztelegve ünnepli a magyar költészetet.

A látogatók 11-én, csütörtökön az eseménysorozat zárásaként Ady jövője címmel kerekasztal-beszélgetést hallhatnak, melyben biztosan szóba kerülnek Ady Endre progresszív, egyszersmind konzervatív, dekadens, de ugyanakkor prófétikus szerepei és gesztusai, verseinek generációkon átívelő hatása és látomásainak érvényessége: életművének elképzelt és megvalósult jövője. A résztvevők: Térey János, Győri L. János és Herczeg Ákos, moderál: Fodor Péter.

A fesztivál vendégül látja a Debrecen testvérvárosában megjelenő Várad folyóiratot.

Nem csupán a folyóirat Ady-különszáma, de Élő Várad antológiája is megismerhető április 9-én 18 órától. Vendégek: Szűcs László, Kemenes Henriette és Ozsváth Zsuzsa.

Kiderül, hogyan néz ki a város egy grafikus szemszögéből, ki lett a a versillusztrációs pályázat nyertese, és barokk zenei különlegességek is felcsendülnek. Középiskolások rendhagyó irodalomórákon és irodalomtörténeti előadásokon új nézőpontból fedezhetik fel Ady verseit.

Egy interaktív fordítói csapatjáték keretében idegen nyelvekre is átültetnek majd egy-egy szöveget.

Verssel szebb és jobb elidőzni, elmélyülni és kikapcsolódni: idén is lesz Cake Poetry, azaz süteményhez, feketéhez Ady-verseket kínálnak a programban résztvevő kávézók és cukrászdák.

A teljes program itt olvasható, a Facebook-esemény pedig itt érhető el.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. jún. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum